© REUTERS

Bony kopt Ivoorkust naar halve finale Afrika Cup

Ivoorkust heeft zich zondag als vierde en laatste verzekerd van een ticket voor de halve finales van de Africa Cup. In zijn kwartfinale tegen Algerije, op het WK vorig jaar tegenstander van de Rode Duivels, won Ivoorkust met 3-1. Man van de match was Wilfried Bony, die twee kopbaldoelpunten scoorde. Barry Copa Boubacar (Lokeren) bleef als tweede doelman bij de Ivorianen de hele match op de bank.

Na 24 minuten trof de Ivoriaanse rechtsachter Aurier de paal via een kopbal, maar twee minuten later was het wel raak voor de Oranje Olifanten. Een gemeten voorzet van Gradel belandde op het hoofd van Bony, die de netten deed trillen.

Na vijf minuten in de tweede speelhelft kon Soudani voor Algerije het Ivoriaanse blok dan toch eens ontregelen. Tegen de gang van spel in scoorde de spits de gelijkmaker op aangeven van Mahrez. Een opdoffer voor Ivoorkust, dat de Woestijnvossen zag groeien in de wedstrijd. Toch kwamen de Ivorianen opnieuw op voorsprong. Een vrije trap in minuut 69 werd door opnieuw Bony in doel geknikt. Algerije kon geen vuist meer maken, Ivoorkust loerde op counter. Helemaal op het einde, vier minuten in blessuretijd, legde Gervinho de 3-1 eindstand vast waardoor Ivoorkust zich bij de laatste vier op de Africa Cup schaarde.

In die halve finale treffen de Oranje Olifanten woensdag DR Congo, met onder meer Chancel Mbemba (RSC Anderlecht) in de ploeg. De andere halve finale op het prestigieuze Afrikaanse toernooi wordt donderdag betwist tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana.

Acheampong met Ghana naar halve finale Africa Cup

Frank Acheampong in het shirt van Ghana© HNB

Ghana heeft zich zondag bij de laatste vier landen op de Africa Cup geschaard. De Black Stars waren in hun kwartfinale een maatje te sterk voor Guinee. Na 90 minuten stond er 3-0 op het scorebord. Bij Guinee mochten Anderlecht-spelers Idrissa Sylla als Ibrahima Conté starten, bij Ghana viel Frank Acheampong in.

De wedstrijd kon niet beter starten voor de Ghanezen. Al na vijf minuten kreeg Ayew de bal in het Guinese strafschofgebied. Met een mooi hakje zette hij Atsu alleen voor doel die de bal in de verste hoek plaatste. Vlak voor affluiten van de eerste helft ging Guinee-verdediger Sankoh in de fout. Na mistasten van de bal kwam Appiah plotsklaps alleen voor Guinee-doelman Yattara, die de bal onder hem in doel zag verdwijnen. In dezelfde fase kwetste Sylla zich. Hij moest nog voor het einde van de eerste 45 minuten gewisseld worden. Een domper voor de spits, die getransfereerd werd naar Anderlecht.

Ook in de tweede helft bleven de Black Stars de wedstrijd onder controle houden. Op het uur legde Atsu de wedstrijd in een definitieve plooi. De vleugelaanvaller leek vanop de rechterkant een voorzet te gaan trappen, maar krulde de bal echter mooi in de verste hoek. Meteen het tweede doelpunt van de avond voor Atsu. Conté kreeg nog de kans om te milderen voor zijn land, maar zijn schot ging te onbesuisd over. De Guineeër zag zijn Anderlechtmaatje Acheampong twaalf minuten voor affluiten invallen voor Ghana. Een grote kans viel er echter niet meer te noteren. Enkel Guinee-doelman Yattara liet zich nog negatief opmerken. Helemaal in blessuretijd werd hij met rood van het veld gestuurd na een gemene tackle op de doorgebroken Gyan.

Ghana treft in zijn halve finale Equatoriaal Guinea, dat zich verrassend tot de beste vier landen heeft geknokt op deze Africa Cup. In zijn kwartfinale schakelde het organiserende land het Tunesië van Georges Leekens uit met 1-2.