© Getty Images/iStockphoto

Bedrijven getroffen door wereldwijde cyberaanval

Bedrijven en instanties in Europa zijn dinsdagmiddag opnieuw getroffen door een massale cyberaanval met zogeheten ransomware. Het zou gaan om een aanval met het Petya-virus, dat computers blokkeert en pas weer ontgrendelt als 300 dollar wordt overgemaakt aan de hackers. Ook in België zijn bedrijven getroffen. Bij het Centrum voor Cybersecurity België kwamen zeker twee concrete meldingen binnen.

rrln

De aanval begon in Oekraïne, maar vervolgens werden ook Rusland en een aantal West-Europese landen getroffen. Volgens de Oekraïense vicepremier Pavlo Rozenko ligt het computernetwerk van de Oekraïense overheid plat. Ook Oekraïense banken en grote bedrijven zijn doelwit geworden. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev.

© AFP

Ook de computers van de in 1986 door een ontploffing getroffen kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl zijn getroffen door de nieuwe wereldwijde cyberaanval. “Als gevolg van de tijdelijke uitschakeling van de Windows-systemen, moet de de radioactiviteit manueel worden gecontroleerd”, zegt het agentschap dat verantwoordelijk is voor de site dinsdag. De technische systemen van de centrale zijn niet getroffen.

In Rusland zijn voornamelijk bedrijven het slachtoffer van de aanval. Onder meer het staatsoliebedrijf Rosneft is getroffen. Volgens het bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten niet in gevaar doordat is overgeschakeld op een back-upsysteem. Ook bij het grote staalbedrijf Evraz zijn de computersystemen besmet.

West-Europa

Ook in West-Europa wordt er melding gemaakt van cyberaanvallen. Zo werd Moller-Maersk, de grootste rederij ter wereld, uit Denemarken getroffen. Dat geldt ook voor dochterbedrijf APM Terminals. Zo liggen de terminals in Rotterdam en New York plat.

Ook één van de grootste reclamebureaus, het Britse WPP, laat weten last te hebben van de aanval. Volgens Spaanse media zouden de computernetwerken van grote multinationals in dat land eveneens zijn geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor de Franse bouwmaterialenproducent Saint-Gobain. Het koeriersbedrijf TNT kent ook problemen met het computernetwerk. In Duitsland zijn winkelketen Metro en cosmeticabedrijf en Nivea-producent Beiersdorf slachtoffer s van de aanval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In België

De Belgische afdeling van de Spaanse voedingsgigant Mondelez kampt met computerproblemen door een cyberaanval. Woordvoerster Annick Verdegem bevestigt, maar geeft aan dat het niet duidelijk is of er een link is met de ransomware. Het bedrijf stuurde werknemers die niet voort kunnen werken zonder computer, wel vervroegd naar huis.

Net als de terminals in New York en Rotterdam is de APM-terminal in Zeebrugge ook getroffen, meldt de topman van de Zeebrugse haven, Joachim Coens. “De computersystemen die de operaties daar begeleiden, liggen plat. We moeten dus weer manueel werken. Laden en lossen kan nog wel, maar er zijn vertragingen omdat op papier uitgezocht moet worden waar de containers bijvoorbeeld heen moeten.”

Medicijnenproducent MSD is in ons land eveneens getroffen door een cyberaanval. Dat bevestigt communicatieverantwoordelijke Jean-Michel Luyckx. Hoe groot de impact is van de IT-problemen kan hij nog niet precies zeggen. “We zijn de impact nauwkeurig aan het monitoren en volgen de situatie uur per uur op.” MSD heeft in België een verpakkingseenheid in Heist-op-den-Berg waar ongeveer 750 mensen werken. In het administratieve en commerciële kantoor in Brussel werken 250 mensen.

Ook in Nederland heeft de medicijnenproducent te kampen met problemen door de cyberaanval. In de vestigingen in Oss en Haarlem ligt de productie deels stil. In de Verenigde Staten zou Merck, het moederbedrijf van MSD, daarnaast het eerste Amerikaanse slachtoffer zijn van de aanval.

Het federale “cyber emergency team” CERT.be is op de hoogte van de nieuwe wereldwijde cyberaanval en volgt de situatie “minuut per minuut” op. Dat meldt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), dat al twee concrete meldingen kreeg van Belgische bedrijven. Het zou daarbij niet gaan om kritieke infrastructuur.

Bedrijven die slachtoffer zijn, kunnen dat melden via het e-mailadres cert@cert.be. Het CCB raadt daarnaast aan om een klacht in te dienen bij de politie.

© EPA

Tweede grootschalige aanval in korte tijd

Vorige maand werden bedrijven uit ruim 100 landen ook al slachtoffer van een cyberaanval. Meer dan 200.000 computers, voornamelijk van publieke instellingen, werden toen besmet. In plaats van het Petya-virus werd er toen gebruikgemaakt van de ransomware WannaCry. Dat is een relatief nieuw fenomeen waarbij cybercriminelen data van gebruikers stelen en die enkel vrijgeven in ruil voor virtueel geld.

Bij getroffen computers verschijnt op het scherm de melding dat het toestel pas weer bruikbaar is als er 300 dollar in bitcoins wordt betaald. Een klok telt intussen af tot wanneer de versleutelde bestanden helemaal onbruikbaar worden. De meerderheid van de aanvallen vond plaats in Rusland, Oekraïne en Taiwan. Maar ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en België zijn getroffen.

Hoe bescherm ik mezelf?

Wees zeer voorzichtig met e-mails van onbekende ¬afzenders. Klik zeker niet op de bijlages in deze verdachte e-mails. Installeer een goede anti¬virussoftware en kijk na of je computer alle ¬updates heeft uitgevoerd. Updates verbeteren de beveiliging van je computer, waardoor het moeilijker inbreken wordt.

Neem geregeld back-ups of reservekopieën van je ¬belangrijkste bestanden. Wordt je computer -gekaapt, dan heb je je ¬belangrijkste informatie nog elders staan. Slaat het ransomvirus toe, ontkoppel dan zo snel mogelijk de internetaansluiting.

Surf voor meer hulp naar de overheidswebsite www.nomoreransom.org. Nog meer tips op www.ccb.belgium.be.

Waarom zijn vooral bedrijven het slachtoffer?

Pc’s van particulieren ontvangen automatisch updates, bijvoorbeeld rond beveiligingslekken. Bij bedrijven – die veel zelf ontworpen computerprogramma’s hebben draaien – gaat dat niet automatisch, omdat de eigen programma’s anders niet meer functioneren. Daardoor zijn hun computers soms minder goed beveiligd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER