© Isosport

Red Lions kloppen Frankrijk in spektakelmatch en gaan naar Rio

De Red Lions, de Belgische hockeymannen, hebben de halve finale van de Hockey World League gehaald. In hun kwartfinale klopten ze Frankrijk in een heuse doelpuntenkermis met 5-4. Doordat ze de laatste vier halen, zijn de Red Lions ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

wic

De partij tegen de Fransen kon niet beter beginnen voor de Red Lions. Voor een enthousiast publiek in Brasschaat kwamen de Belgische hockeymannen na een dikke minuut spel al op voorsprong toen Van Aubel een uithaal van Luypaert devieerde. Het was het sein voor een ware stormloop in het eerste kwart. Briels tikte een knappe combinatie in twee keer nog over het doel van de Franse doelman, maar net voor het kwartier plaatste Dockier het slotakkoord van een zinderend eerste kwart. Een hoge bal werd gedevieerd door een Fransman, Dockier reageerde razendsnel en sloeg de bal vanuit de lucht in de kruising.

In het tweede kwart deden de Red Lions iets rustiger aan. Drie strafcorners op rij leverden telkens net geen 3-0 op. Bij de laatste gemiste kans ging het razendsnel naar de overkant, waar Genestet zowaar de 2-1 intikte na knullig verdedigen van de Belgen. En enkele minuten later stond het warempel al 2-2 toen een lage voorzet werd binnengetikt aan de eerste paal. Zo moesten de Belgen met een serieuze opdoffer naar de kleedkamers in een partij die ze nochtans voortdurend domineerden.

Bibberen tot op het einde

Maar na de pauze schakelden de Belgen gewoon een versnelling hoger. Stockbroekx draaide zich heerlijk vrij en fusilleerde de Franse doelman Zylbermann in de korte hoek. Tien minuten later stond er weer een dubbele voorsprong op het bord toen Dohmen een ingestudeerd nummertje op strafcorner afmaakte. Maar net als in het tweede kwart waren de Fransen superefficiënt. Coisne mocht alleen op doel af en werkte kurkdroog af in de verste hoek: 4-3. De doelpuntenkermis ging gewoon door in het laatste kwart, met Tom Boon die de halve Franse ploeg voorbijdweilde en al vallend de 5-3 binnenwerkte. Voor de speler van Royal Racing Club de Bruxelles was het nog maar het eerste doelpunt van het toernooi.

Toch leek er zich in het slot alsnog een drama te voltrekken vergelijkbaar met dat van de Red Panthers gisteren. Eerst tikte Genestet namens de Fransen in een scrimmage de 5-4 in doel, daarna was het nog zweten bij een dubbele strafcorner voor Les Bleus op een minuut van tijd. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar de Red Lions hielden vol.

De Red Lions ontmoeten in de halve finale van de World League India, dat Maleisië versloeg met 3-2. Belangrijker is echter dat ze nu al zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.