Direct naar artikelinhoud
Update

Judoka Verhagen verrast met brons op WK

Judoka Sanne Verhagen heeft op de WK in het Russische Tsjeljabinsk de eerste medaille voor Nederland veroverd. In de strijd om het brons won de 22-jarige Brabantse van de Mongoolse Sumiya Dorjsuren.

Sanne Verhagen in actie tegen de Oekraïnse Shushana Hevondian.Beeld epa

In de klasse tot 57 kilo liet ze haar tegenstander vrijwel kansloos en hield voortdurend het initiatief. Het brons voor de judoka uit Best is een grote verrassing. Op de wereldranglijst staat ze op nummer 39.

De debutante had vooraf niet op eremetaal gerekend. Verhagen, studente Technische Bedrijfskunde voor de Gezondheidszorg aan de TU Eindhoven, liet in het universiteitsblad nog optekenen geen topfavoriet te zijn. 'Maar als ik een goede dag heb, weet ik dat ik zo maar in de buurt van de medailles kan komen', zei ze voorafgaande aan de WK.

De bronzen plak leidde meteen tot blije reacties bij volgers en teamgenoten. Anicka van Emden, die donderdag in actie komt in de klasse tot 63 kilogram, twitterde: 'Sodemieters. @verhagensanne wint brons op het WK!! Wat n verrassing en wat n stunt! En wat is het haar gegund! #kippenvelmomentje.'

Verhagen zag haar weg naar de finale versperd door de Japanse Nae Udaka, die in de eindstrijd de wereldtitel voor zich opeiste ten koste van de Portugese Telma Monteiro.

In de ochtenduren won Verhagen achtereenvolgens van de Oekraïense Sjoesjana Gevondian (op ippon), de Bulgaarse Ivelina Ilieva. In de kwartfinale ging ze echter binnen 40 seconden onderuit tegen Udaka. Via de herkansing wist ze dankzij een zege op de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser de troostfinale te bereiken.

Sanne Verhagen.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...