Direct naar artikelinhoud

Timmermans: geen indicatie dat Turkije betrokken is bij strijd in Syrië

Nederland heeft geen indicatie dat Turkije jihadisten zou helpen bij de strijd in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd in de Tweede Kamer. Hij ziet geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar Turkije.

Een Duits Patriot-raketafweergeschut in Turkije langs de grens met Syrië. Ook Nederland heeft patriots en militairen in Turkije.Beeld afp

Mogelijke betrokkenheid van Turkije bij het Syrisch conflict baart de Kamer grote zorgen. In de media doen verhalen de ronde over Turkse inmenging in de burgeroorlog in het buurland. Zo schrijft de gelauwerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh dat Turkije jihadistische rebellen zou hebben geholpen bij de gasaanval op een buitenwijk van Damascus in augustus vorig jaar. De gifgasaanval is internationaal geduid als een actie van het regime van de Syrische president Assad, maar zou volgens Hersh door rebellen zijn uitgevoerd om internationaal militair ingrijpen uit te lokken.

De PVV, de SP, het CDA en de ChristenUnie hebben de minister gevraagd of hij deze berichten wil onderzoeken. Nederland speelt een bijzondere rol in het land, omdat Nederlandse militairen en Patriot-raketafweergeschut gestationeerd zijn langs de grens met Syrië. Het afweergeschut moet de Turkse bevolking beschermen tegen afzwaaiende raketten uit Syrië.

Twijfel over Patriotmissie
In mei besluit het kabinet over mogelijke voortzetting van de Patriot-missie. De oppositiepartijen twijfelen over de missie omdat zij vermoeden dat het Nederlands afweergeschut dekking biedt aan door Turkije ondersteunde aanvallen op Syrische dorpen. Minister Timmermans zegt dat de Turkse autoriteiten iedere betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog ontkennen en dat ook westerse bondgenoten van Nederland hiervoor geen aanwijzingen hebben.

Twitter bericht wordt geladen...

De minister: 'Ik spreek de Turken er voortdurend op aan, zij zeggen dat ze geen steun geven aan jihadisten. Ik trek hierin samen op met collega Steinmeier van Duitsland, een land dat ook militairen in Turkije heeft. Het onderwerp is ook besproken met de Amerikaanse president Obama toen die in Nederland was. Geen enkel ander land ziet aanleiding om nader onderzoek te doen of om de beweringen van de Turken in twijfel te trekken.'

Hij benadrukt dat rondom het conflict in Syrië een 'mediaoorlog' gaande is waarin de waarheid moeilijk is vast te stellen. Voor een eenzijdig Nederlands onderzoek naar Turkije voelt hij niks.

Nederland blijft voorstander van het voortzetten van het proces voor toetreding van Turkije tot de EU, aldus Timmermans in de Kamer. Nederland volgt daarin de lijn van de andere EU-lidstaten. Wel zegt hij dat een land dat Twitter en YouTube blokkeert geen lid kan worden van de Europese Unie. 'Dat kan gewoon niet, daar moet verandering in komen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...