"Slogan van belastingregering strookt niet met de waarheid"

Premier Elio Di Rupo (PS) trekt in Knack nogmaals van leer tegen de stelling dat zijn regering "een belastingregering" is geweest. "Dat zijn slogans die niet met de waarheid stroken", zegt hij in een dubbelinterview met zijn kabinetchef Yasmine Kherbache (SP.A).

Di Rupo verzet zich nadrukkelijk tegen de term "belastingregering", een verwijt waarmee in de eerste plaats de N-VA campagne voert. "Dat zijn slogans die niet met de waarheid stroken. En zij die het hardst roepen dat dit een belastingregering is, zijn vaak diegenen die het minst belastingen betalen", zegt de premier aan Knack.

"Om u de waarheid te zeggen: wij hebben een inspanning geleverd van 22 miljard euro. Maar we hebben de mensen die ondernemen en jobs creëren niet geviseerd."

"Als ik namens mijn partij in een debat zit, durven de tegenstrevers die karikatuur van de "belastingregering" niet te gebruiken. Omdat ze weten dat ik niets liever heb. Als ze mij dat simplisme voorschotelen, kan ik antwoorden met alle cijfers erbij. Ik kén die cijfers namelijk", voegt Kherbache eraan toe.

Di Rupo neemt het ook op voor het "Belgische compromis". "Ik vind het compromis een "upgrading", zegt de premier. "Omdat het geheel erop vooruitgaat. Niemand heeft zijn zin gekregen, maar het algemeen belang is gediend. Ik vind het compromis de grote kracht van ons land. Men heeft in de geschiedenis van dit land, ook als de problemen groot waren, altijd een oplossing gevonden."

"N-VA doet alsof België nog altijd het Griekenland aan de Noordzee is"

Dat de federale regering welllicht niet beloond gaat worden voor haar werk, trekken beide politici in twijfel. "Ik ga niet af op de huidige peilingen. Ik merk dat het vertrouwen in ons land aan het terugkomen is. De echte campagne moet ook nog losbarsten", zegt Kherbache (kleine foto). "Ik heb vertrouwen in de uitslag van de regeringspartijen", zegt Di Rupo.

De Antwerpse SP.A-politica is scherp voor de N-VA. "De N-VA doet alsof België nog altijd het Griekenland aan de Noordzee is. Terwijl wij in de kop van het peloton zitten. Nu goed, als je maar lang genoeg blijft herhalen dat het land om zeep is, beginnen de mensen dat te geloven."

Kherbache vindt tot slot niet dat de PS linkser is dan de SP.A. "Maar de realiteit in Wallonië is anders dan in Vlaanderen, daarom leggen we andere klemtonen." Di Rupo benadrukt nog dat de sfeer tussen tussen beide socialistische partijen "uitstekend" is.

Meest gelezen