Direct naar artikelinhoud

Pauw & Witteman stopt onverwacht; Jeroen Pauw wel door met latenightshow

De dagelijkse talkshow Pauw & Witteman stopt aan het eind van dit seizoen. Op 23 mei aanstaande is de laatste aflevering, zo heeft de VARA vanmorgen bekendgemaakt. Het einde komt onverwacht. In januari maakte de omroep juist bekend in ieder geval nog tot 2015 te zullen doorgaan.

Pauw & Witteman stoppen ermee.Beeld ANP

De VARA meldt nu dat Jeroen Pauw na de zomer voor de VARA een nieuwe dagelijkse latenighttalkshow gaat presenteren op de plek van Pauw & Witteman. Dat doet hij in zijn eentje. Paul Witteman gaat vanaf volgend seizoen voor de VARA nieuwe programma's presenteren over muziek, politiek en wetenschap.

RTL Late Night
Pauw & Witteman begon acht jaar geleden op Nederland 1 met uitzenden. Ze vulden daarmee min of meer de leegte die was ontstaan na het stoppen van de legendarische talkshow van Barend en Van Dorp op RTL4 en later Talpa. De show had veel succes, met dagelijks meer dan 1 miljoen kijkers. Afgelopen seizoen kwam er aan die hegemonie een eind. Met de komst van de nieuwe latenightshow van RTL4 liepen de kijkcijfers van P&W fors terug. De kijkers worden momenteel gedeeld: gemiddeld zo'n 800.000 voor RTL en ongeveer net zoveel voor de VARA.

Vermoeiend
Witteman verklaart het plotselinge besluit om toch te stoppen in de persverklaring die vanmorgen uitging: 'Na acht jaar en ongeveer twaalfhonderd uitzendingen merkte ik in de loop van dit seizoen dat ik toe ben aan iets nieuws.' Daarbij werd 'al dat nachtbraken op den duur ook vermoeiend', meldt hij.

Pauw & Witteman stopt onverwacht; Jeroen Pauw wel door met latenightshow
Beeld anp
Na acht jaar en ongeveer twaalfhonderd uitzendingen merkte ik in de loop van dit seizoen dat ik toe ben aan iets nieuws. Daarbij werd al dat nachtbraken op den duur ook vermoeiend
Paul Witteman

Jammer
Jeroen Pauw zegt het jammer te vinden dat de samenwerking tot een eind komt, maar ziet ook nieuwe kansen: 'Ik denk met veel plezier en warmte terug aan al die jaren van intensieve samenwerking met Paul Witteman, met wie ik naast eerdere programma's zoals NOVA-Politiek en De Woestijnruiters de laatste acht jaar Pauw & Witteman maakte. Het dagelijks maken van een programma dat zowel 'het nieuws van de dag' als 'de waan van de week' probeert te vatten behoort tot het aantrekkelijkste werk in de televisiejournalistiek. Ik verheug mij dan ook zeer op het nieuwe seizoen waar mij de kans wordt geboden om op het begeerlijke late night tijdslot als presentator verder te gaan.'

Vanaf 2015
Pauw mag in ieder geval tussen september en december de latenighttalkshow van Nederland 1 verzorgen. Het is nog onduidelijk wat er vanaf volgend jaar januari met het tijdslot van 23:00 uur zal gebeuren. Alle omroepen mogen zich weer melden, bevestigt de NPO desgevraagd. De KRO-NCRV heeft zich in het verleden al eens gemeld als geïnteresseerde. Eva Jinek is daarbij hun troef. Zij liet in het verleden meermaals weten een dergelijke baan in de toekomst te ambiëren.

Pauw & Witteman stopt onverwacht; Jeroen Pauw wel door met latenightshow
Beeld anp