© Photo News

Start mosselseizoen overschaduwd door gif?

In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde is opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit die gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, zo meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Deskundigen hebben dinsdag monsters genomen in de besmette gebieden. De NVWA test sinds oktober 2015 elke week op TTX. Er waren toen aanwijzingen dat de giftige stof mogelijk in de mossel- en oesterbanken voorkwam. Pas recentelijk werd het gevaarlijke goedje daadwerkelijk aangetroffen.

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg.

Weinig gevaar

De vondst van TTX komt voor de mosselbranche op een ongelegen moment. Woensdag is de feestelijke start van het mosselseizoen. Maar volgens de NVWA zijn mosselen en oesters uit andere gebieden in de Zeeuwse wateren veilig voor de consument. “Ze worden getest voordat ze in de handel komen,’‘ luidt het.

Tetrodotoxine is wateroplosbaar, meldt de NVWA. De verwachting is dan ook dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde weer snel kan verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER