Waterkwaliteit in twee op drie zwemzones aan de kust "uitstekend"

De kwaliteit van het zwemwater aan de Belgische kust is goed tot uitstekend. Dat blijkt uit metingen van de Vlaams Milieumaatschappij vorig jaar. In 29 van de 42 zwemzones was de kwaliteit van het Belgische zeewater uitstekend. De dertien overige zwemzones waren volgens de VMM "van goede kwaliteit".

De VMM meet in het zwemseizoen voortdurend de kwaliteit van het zwemwater aan zee en in zwemvijvers in het binnenland. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vroeg de cijfers op bij minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V).

De 29 zwemzones met uitstekende kwaliteit kunnen volgens Vandaele in aanmerking komen om een "Blauwe Vlag" te hijsen. Dat kwaliteitslabel voor jachthavens, stranden en zwemvijvers geeft aan dat de plaats in kwestie goed scoort op waterkwaliteit, milieuzorg en -educatie en veiligheid. Het label is een jaar geldig en moet dus telkens opnieuw worden "verdiend".

In het verleden haalden een aantal zwemzones aan de kust al een Blauwe Vlag, maar uit onvrede met de beoordelingsmanier, beslisten de kustgemeenten solidair om niet meer mee te dingen naar het label. In 2014 waren er in Vlaanderen 17 Blauwe Vlaggen: 8 jachthavens en 9 zwemstranden in het binnenland.

"Door de verbetering van de zwemwaterkwaliteit enerzijds, en door de gewijzigde manier van beoordeling en rapportering over de kwaliteit van het zwemwater anderzijds, zou het vandaag wellicht makkelijker zijn voor strandzones om een Blauwe Vlag te krijgen en te behouden. De aanwezigheid van een Blauwe Vlag op de stranden wordt door sommige buitenlandse toeristen erg op prijs gesteld. Maar het blijft natuurlijk lastig voor een kustgemeente als niet al haar zwemzones zo'n Blauwe Vlag krijgen", aldus Vandaele.

Meest gelezen