Telenet ontbindt politieke adviesraad, maar politiek advies blijft

Telenet oogstte dit jaar nog kritiek voor de politieke adviesraad © BELGA

Telenet maakt bekend dat het zijn omstreden politieke adviesraad ontbindt. Recent kwam de adviesraad nog in opspraak toen bleek dat een van de zitjes ervan toebehoorde aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Toch wil het bedrijf advies blijven verzamelen van zakelijke en academische experten, én politici.

kdm

Via de adviesraad verzamelde Telenet advies in van actieve en ex-politici. Toen eerder dit jaar bleek dat Siegfried Bracke in de adviesraad zetelde, kwam Telenet mee in het oog van een mediastorm te staan. Al snel bleek dat buiten Bracke ook ex-premier Yves Leterme (CD&V) en Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) een zitje hadden in de adviesraad. Daarvoor kregen zij per jaar een forfaitair bedrag van 12.000 euro, en daarnaast nog eens 2.000 euro per bijgewoonde vergadering.

© BELGA

Het was vooral de functie van Bracke bij Telenet die veel burgers tegen de borst stootte. Dat de eerste burger van het land ook advies gaf aan een privaat bedrijf, leidde tot veel onbegrip. Uiteindelijk nam Bracke wel ontslag uit de adviesraad, maar de imagoschade bleef plakken. Vorige maand haalde The New York Times de functie van de Kamervoorzitter bij Telenet nog aan als voorbeeld van de Belgische schandaalsfeer.

‘Storm in een glas water’

Aanvankelijk deed de Telenet-top de heisa nog af als een ‘storm in een glas water’. Topman John Porter noemde de praktijk ‘gebruikelijk’ en verwees naar concurrent Proximus, waar de overheid aandeelhouder is en politici in de raad van bestuur zetelen. Telenet beloofde uiteindelijk tegen de zomer duidelijkheid te scheppen over de toekomst van het orgaan. Op een week voor de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers zegt het bedrijf nu dat de adviesraad ontbonden wordt. De laatste bijeenkomst dateerde volgens Telenet overigens al van begin 2016.

De stopzetting wil niet zeggen dat er geen contacten meer zullen zijn. ‘Voor Telenet blijft het belangrijk om inzichten te verwerven maatschappelijke thema’s die voor het bedrijf van belang zijn. Daarom zullen we via raadpleging en dialoog blijven samenwerken met onze stakeholders, waaronder experten uit de zakelijke en academische wereld, en ook beleidsmakers’, zegt het bedrijf.

Stijlbreuk

Hoe die contacten precies gelegd worden, zet Telenet uiteen in een nieuw en publiek beschikbaar ‘stakeholder engagement charter’. Daarin staat onder meer dat ‘stakeholderpanels’ zullen dienen als klankbord voor het management. Deelnemers daarvan zullen niet vergoed worden, enkel onkosten worden terugbetaald.

Telenet zal over alle vergoedingen publiek rapporteren, stelt het charter nog. Dat is een stijlbreuk met het verleden, want tot nu toe maakte Telenet dergelijke vergoedingen niet openbaar.