Luister naar

Supermarktwereld stort zich op Emté

Nieuws
De Nederlandse supermarktwereld is opnieuw in de greep van een overnamevirus. Nadat eerder de ketens Super de Boer en C1000 opgeslokt werden door concurrenten, is nu de jacht geopend op supermarktketen Emté.
Gidi Pols redactie vk
donderdag 20 juli 2017 om 03:00
Een filiaal van supermarkt Emté. De supermarktketen is onderdeel van het groothandels- en supermarktconcern Sligro.
Een filiaal van supermarkt Emté. De supermarktketen is onderdeel van het groothandels- en supermarktconcern Sligro. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Eind vorige maand brachten Jumbo en Coop een bod uit op de supermarktketen Emté, die bestaat uit 132 levensmiddelenwinkels in vooral het zuiden en oosten van het land. Ook concurrent Plus zou belangstelling hebben, evenals de Limburgse keten Jan Linders.

Emté-eigenaar Sligro liet in april doorschemeren dat het overweegt de supermarkten van de hand te doen. Vandaag maakt Sligro tijdens de presentatie van zijn halfjaarcijfers waarschijnlijk bekend of Emté inderdaad in de etalage staat.

Het gebeurt niet zo vaak dat er tientallen supermarktvestigingen tegelijk in de verkoop staan. Vandaar dat de concurrenten in de rij staan om zich over Emté te ontfermen. ‘Er komen nauwelijks nieuwe supermarktlocaties bij in het land. Een keten die wil groeien moet dat doen met overnames’, verklaart Fernand de Boer, analist van zakenbank Degroof Petercam. Jumbo liet de afgelopen jaren al zien hoe dat moet. Tot 2010 was het familiebedrijf uit Veghel een marginale speler. Maar door twee overnames in drie jaar (Super de Boer en C1000) groeide Jumbo uit tot een geduchte tegenstander van marktleider Albert Heijn. Dankzij de overnames steeg het marktaandeel van Jumbo sinds 2009 van 5 naar 19 procent.

top vijf

De kleinere keten Coop timmert in de schaduw van Jumbo ook flink aan de weg, de laatste jaren. Coop werkt bij overnames opvallend vaak samen met Jumbo. Toen Jumbo in 2009 driehonderd Super de Boer-winkels overnam, verkocht Jumbo negentien daarvan meteen door aan Coop. Twee jaar later kocht Jumbo C1000 en kon Coop 54 C1000-winkels overnemen. In totaal heeft de coöperatie nu ruim 260 vestigingen. Door de 132 Emté-winkels te delen met Jumbo zou Coop kunnen toetreden tot de top vijf van grootste ketens van het land.

Sligro wees het gezamenlijke bod dat Coop en Jumbo begin deze maand uitbrachten af, omdat Sligro-topman Koen Slippens het bod op dat moment ‘niet opportuun’ vond. Het bedrijf wil zich vandaag pas uitlaten over de toekomst van Emté.

Extra pikant is dat zowel Jumbo als Sligro uit het Brabantse Veghel komt. De hoofdkantoren staan nog geen kilometer van elkaar. Beide ­bedrijven hebben een familie aan het hoofd. De Sligro-familie heet Slippens en bij Jumbo hebben de Van Eerds de leiding. Jarenlang was de familie Slippens de rijkste van het dorp, maar met dank aan de overnamereeks van Jumbo heeft de familie Van Eerd een inhaalslag gemaakt. Het vermogen van de Van Eerds is nu driemaal zo groot als dat van hun plaatsgenoten. Het botert al langer niet echt tussen beide families. Mogelijk heeft voor Sligro de dorpsrivaliteit meegespeeld bij het besluit het bod van Jumbo af te wijzen.

Vorige week gaf ook de Limburgse supermarktketen Jan Linders aan dat het interesse heeft in Emté-winkels. ‘Niet in alle winkels, maar wel in tien tot twintig vestigingen. Daarmee kunnen we aan de randen van ons huidige gebied in Zuidoost-Nederland uitbreiden’, legt een woordvoerder van Jan Linders uit. ‘Het voordeel is dat we al samen met Emté in de inkooporganisatie Superunie zitten.’

Dat voordeel geldt ook voor Plus. ‘Die supermarkten kennen elkaar goed. Plus en Emté hebben samen 90 procent van de aandelen in Spar’, zegt De Boer. Daarnaast is Plus een logische koper van Emté omdat het waarschijnlijk een groot deel van de vestigingen zelf kan opnemen. Supermarktketens als Aldi of Lidl hebben al winkels door het hele land. Daardoor willen ze hoogstens een paar locaties erbij, denkt De Boer.

prijsbewust

Dat er zo veel belangstelling is voor Emté, wil niet zeggen dat die keten een groot succes is. Terwijl de omzet van Sligro flink groeit, daalt de omzet van Emté al jaren. ‘Dat komt mogelijk omdat de winkels niet geschikt zijn voor iedere klant’, zegt De Boer. De winkelketen die ooit begon als slagerij in Waalwijk is sinds de overname door Sligro in 2002 flink gegroeid. Vier jaar later nam Sligro Edah over en bouwde de winkels om tot Emté. In 2010 deed Sligro hetzelfde met Golff en Sanders. ‘De Edah-klanten waren heel prijsbewust, maar zij kregen daar de luxere en duurdere Emté voor terug’, zegt De Boer. Dat dure imago heeft Emté mogelijk klanten gekost.

Vanaf 2015 introduceerde Emté een nieuw winkelconcept met open keukens in het midden van de supermarkt. Vers gebrande noten, worstenbroodjes uit de oven en ter plekke bereide maaltijdsalades moesten de keten redden. Maar dit concept bleef achter bij de verwachtingen. Analisten roepen daarom al langer dat Sligro de supermarkttak beter kan verkopen. Zij vinden dat Sligro zich beter alleen kan richten op de groothandeltak. Toch is het mogelijk dat Sligro Emté helemaal niet wil verkopen. Het bedrijf verkeert niet in financiële nood.

De totale overnamesom van de ­Emté-winkels ligt rond de 300 miljoen euro, denkt supermarktanalist De Boer. ‘Het is de vraag wat Sligro met dat geld aan moet. Een goedgevulde oorlogskas heeft niet zoveel zin, omdat er voor Sligro niet echt interessante bedrijven zijn om over te nemen’, meent De Boer. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.