KAART. Dit waren de Antwerpse gemeentegrenzen voor de grote fusiegolf

In Limburg gaan Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren. Het is meteen de eerste gemeentefusie in Vlaanderen in 33 jaar. De grootste fusiegolf vond plaats op 1 januari 1977. Op die dag werd het aantal Belgische gemeenten herleid van 2.359 naar 596. Bekijk op onderstaande kaart hoe de grenzen van uw gemeente getekend waren voor 1977.

dst

Het ging hierbij om een verplichte fusie, van hogerhand opgelegd, wat in sommige gemeenten tot bitter verzet leidde. Wij polsten bij enkele ‘huwelijksgetuigen’ van toen hoe het smaragden jubileum veertig jaar later wordt geëvalueerd.

Hoe zat het in jouw gemeente?

Bekijk hieronder een kaart met de oude en nieuwe gemeentegrenzen (de rode lijnen zijn de nieuwe grenzen, de grijze de oude, al gaat het niet om een 100 procent juiste weergave van 1977) (beweeg over de kaart om in te zoomen):

Download hier de volledige kaart

Volg onze reeks

Abonnees van Gazet van Antwerpen kunnen een hele week lang getuigenissen uit hun gemeente lezen. Ben je nog geen abonnee? Proef hier 7 dagen gratis van ons digitaal aanbod.

LEES OOK:

Hoe zit het in de Kempen? “Wij willen één bibliotheek voor vijf gemeenten”

Hoe zit het in het noorden van Antwerpen? “’s-Gravenwezel had schrik van een fusie met Schoten”

Hoe zit het in de zuidrand van Antwerpen? Gedwongen fusie nog lang niet bij iedereen verteerd: “We hadden geen inspraak”

Hoe zit het in de regio rond Mechelen: Drang naar onafhankelijkheid leidde in het nietige Gestel tot hevig protest tegen fusie

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER