Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Meezingen met Paarse Regen, Frankenstein en Inne Eysermans: dit zijn de bioscooptips van De Morgen

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen knijpt u graag in het donker.

1. Live Track Cinema: Inne Eysermans (Amatorski)

KASKcinema nodigt vrijdag Inne Eysermans uit, frontvrouw van Amatorski, om er drie korte films van een soundtrack te voorzien. Eerst krijgt u One Second in Montreal (1969) van Michael Snow voorgeschoteld, een 22-minuten durende aaneenschakeling van zwart-wit foto’s. Daarna volgt Unconscious London Strata (1981) van Stan Brakhage, een snelle montage van 'blurry' beelden die doen denken aan het werk van Rothko. En tot slot is er At Land (1944) van Maya Deren, een dromerige kortfilm. En dat dus allemaal in de dromerige aanwezigheid van Eysermans. Op 26/5 in KASKcinema, Gent.

Inne Eysermans, zangeres Amatorski

2. La región salvaje

Het is een eigenaardig beestje, La región salvaje, maar wel een van de beste cultfilms die u dit jaar zult zien. Het Mexicaanse enfant terrible Amat Escalante mengt een socio-realistisch drama met mystieke sciencefiction én een fikse dosis tentakelporno. Een vormelijk pareltje dat meer vragen oproept dan beantwoordt, maar bovenal een intrigerend staaltje cinema dat je niet onbewogen laat. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

3. Amour

In Cinema Zuid loopt een reeks rond de prachtige - helaas begin dit jaar overleden - Emmanuelle Riva. Zo kan u opnieuw gaan kijken naar Gouden Palm- en Oscarwinnaar Amour, waarin een 85-jarige Riva een vrouw speelt die zienderogen achteruitgaat. "Geen enkele kijker zal kunnen ontsnappen aan deze confrontatie met de eigen sterfelijkheid en vooral die van de mensen van wie men houdt", schreef onze man bij de release in 2012. Wedden dat ook u het niet droog houdt? Op 28/5 in Cinema Zuid, Antwerpen. Lees hier onze recensie. 

4. Purple Rain

De jaren 1980 hebben heel wat muziekfilms voortgebracht. In het geval van Purple Rain (1984) vinden we dat niet eens zo erg. De film is bedoeld als semi-biografie van wijlen purperen hoogheid Prince, maar kan ook bekeken worden als een lange aaneenschakeling van hippe rockvideo's. Dus wil u nog eens crazy gaan, huilen als als de duiven of baden in de paarse regen? Dat kan, op 24 en 27/5 in de Cinematek, Brussel. 

5. The Day Will Come

Ideale materie voor een romantisch avondje uit is The Day Will Come niet. Daarvoor ligt het thema – kindermisbruik in een Deens jongensinternaat - net iets te zwaar op de maag. Wat niet betekent dat u er in een ruime boog omheen moet lopen. Integendeel zelfs. Alleen al de verbluffende acteerprestatie van debutant Harald Kaiser Hermann, amper tien jaar ten tijde van de opnames, is een cinemabezoekje waard. Nu in de zalen. Lees hier onze recensie.

6. The Rocky Horror Picture Show

Smeer uw stembanden! Want volgens KASKcinema wordt dit een avond waarbij "publieksparticipatie een absolute meerwaarde is". Tijdens deze vertoning van The Rocky Horror Picture Show - een parodie op het Frankenstein-verhaal uit 1975 - wordt zelfs een master of ceremony én een Rocky Horror-specialist voorzien om de avond in goede banen te leiden. Ook nog: "Deze avond Rocky Horror is een ode aan alle freaks en geeks." Voel u vooral aangesproken! Op 24/5 in KASKcinema, Gent.

7. David Lynch: The Art Life

Wie een documentaire over de regisseur en zijn filmisch oeuvre verwacht, is eraan voor de moeite. David Lynch: The Art Life is dan ook geen biopic in de traditionele zin. Het gaat zelfs niet over zijn filmcarrière, maar over zijn passie voor schilderen. Alleen de man zelf komt aan het woord. Gewoon Lynch, over Lynch. En dat is - zoals u wel kon raden - allemaal al raar genoeg. Deze week in Cinéma Galeries, Brussel. Lees hier onze recensie.

8. March of the Penguins 2: The Call

Niets mooier dan de haarscherpe high-res beelden van de donzige veertjes van een baby-keizerpinguïn. Voor March of the Penguins 2 keert Luc Jacquet terug naar Antarctica, deze keer gewapend met nog beter opnamemateriaal. Vooral de gezapige, maar smakelijke vertelling van cabaretier Thomas Acda maakt dit een heerlijke documentaire-sequel. Deze week in Cinema Zed (Leuven) en UGC Cinema's (Antwerpen). Lees hier onze recensie.

9. Rintje

Een verlengd weekend? Dan behoort een namiddagje cinema met de kroost misschien tot de mogelijkheden. Rintje is een mooie stop-motion animatiefilm over een ondeugend hondje en z’n vriendjes, gebaseerd op de Nederlandse boekenreeks van Sieb Posthuma. In de Vlaamse versie verzorgen Jelle en Clara Cleymans, Sien Eggers en Jonas Geirnaert de stemmen. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar (en hun ouders). Nu in de bioscoop.

10. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

U kan er deze week niet naast kijken: Johnny Depp is terug als de verwijfde piraat Captain Jack Sparrow. Geen enkel vervolg kon ooit de allereerste Pirates of the Caribbean overtreffen. Maar als u deel twee, drie én vier hebt gemist, kent u de grappen van nummer vijf nog niet. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.