Direct naar artikelinhoud
Werk

Bedrijfsleiders in open brief aan regering: "Help ons personeel belonen"

Wouter Torfs is een van de bedrijfsleiders die vraagt om een versoepeling van de regels.

Dertig bedrijfsleiders lanceren in een open brief in De Tijd een oproep aan de regering. "Help ons onze medewerkers extra te belonen."

De werkgevers, waaronder CEO Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenketen en de personeelsdirecteurs van Telenet en Carrefour, willen hun personeel jaarlijks 150 euro extra geven. Want "medewerkers die geregeld waardering krijgen, voelen zich meer verbonden met hun organisatie of job en zijn mentaal beter in balans", luidt het in de open brief aan ministers van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

De bedrijfsleiders botsen daarbij echter op de grenzen van de regelgeving in ons land. Vandaag mag een werkgever maximaal 35 euro per jaar aan een geschenk uitgeven, en dat enkel ter gelegenheid van Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas of een verjaardag. Alles boven die grens wordt belast als loon.

In hun brief vragen de dertig werkgevers dat bedrag op te trekken tot 150 euro en een kader te creëren om medewerkers gedifferentieerd te kunnen belonen. "We beschouwen dat als een eerste noodzakelijke stap om te evolueren naar een maatschappij die genoeg belang hecht aan waardering."

Daarnaast wijzen ze op de gebreken van het huidige systeem om anciënniteit te belonen. Dat mag pas na 25 en 35 jaar dienst, iets wat "in deze tijden van arbeidsmobiliteit achterhaald is".