Direct naar artikelinhoud

"Honden worden verkocht om te sterven"

50 BAASJES OVERLEDEN 'OOSTBLOKPUPPY'S' SLEPEN BROODFOKKER VOOR RECHTER
Beeld RV

In Antwerpen staan vandaag de zaakvoerders van een hondenspeciaalzaak terecht voor de verkoop van 'Oostblokpuppy's'. "Die geïmporteerde beestjes waren té jong en té ziek om vervoerd te worden", zegt GAIA. De dierenrechtenorganisatie heeft zich burgerlijke partij gesteld, samen met zo'n 50 klanten die hun dier verloren.

"De beklaagden zijn dierenverwaarlozers die enkel geld willen verdienen op de kap van honden", zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, dat Puppy House al jaren op de voet volgt en klachten verzamelt. In juli 2014 opende het Antwerpse gerecht een onderzoek na een resem klachten tegen hondenspeciaalzaak Dierenplezier. Even later veranderden de uitbaters de naam in Puppy House. "Maar hun praktijken zijn niet veranderd. En nog steeds ontvangen we klachten", klinkt het. Puppy House verkoopt al jaren puppy's die te jong zijn of te ziek. Alle pups werden gekweekt in een verzamelcentrum in het Tsjechische Skoronice en níet bij een erkende fokker. Niet toevallig is dat verdeelcentrum opgericht door Louisa T., één van de twee zaakvoerders van Puppy House.

50 BAASJES OVERLEDEN 'OOSTBLOKPUPPY'S' SLEPEN BROODFOKKER VOOR RECHTER
Beeld RV

Twee trucks per week

Een ex-werkneemster verklaarde aan de speurders dat er per week twee vrachtwagenladingen met puppy's werden afgezet. "Sommige dieren moesten nog ter plaatse gechipt worden", aldus de vrouw. "Een lading maltezers had zelfs nog geen tanden. Ze waren dus veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Anderen hadden urenlang in één bench opgesloten gezeten tijdens de lange rit vanuit Tsjechië. En ze werden soms dezelfde dag al verkocht." Wettelijk is er een periode van minstens vijf dagen quarantaine verplicht. De broodfokker kreeg verscheidene keren Dierenwelzijn over de vloer, elke keer werden overtredingen vastgesteld. In de eerste helft van 2014 werden 846 honden ingevoerd. 382 waren té jong. "Puppy's moeten de eerste acht weken bij hun moeder blijven. Dat is bij wet bepaald", legt Michel Vandenbosch uit. "Anders is hun weerstand te zwak, want op die leeftijd hebben vaccins nog geen zin en lopen ze veel makkelijker besmettingen op. In dit geval werden puppy's veel te snel vervoerd en verkocht. Met alle gevolgen van dien."


Op het proces zullen ook verschillende slachtoffers aanwezig zijn. Tweeënhalf jaar geleden kocht Kristien Van Engelant uit Mortsel twee shiba inu-pups: "Ik wilde met mijn dochters in de winkel een kijkje gaan nemen, maar we kregen meteen zo'n puppy in onze armen geduwd. Als moeder kon ik dat mijn dochters niet meer weigeren." Een nachtmerrie volgde: één pup stierf na amper tien dagen. "De andere pup leeft nog, maar is psychologisch van slag. Asociaal met andere honden of kinderen. De winkel bood ons een nieuwe aan, maar zo werkt dat niet. Emotioneel heb je wel een band gekweekt."


Een moeder en dochter uit het Oost-Vlaamse Hamme telden geld neer voor een beagle. "We dachten dat we een levendige pup hadden gekocht, maar hij werd al snel ziek", vertellen Kristien Vereecken en haar dochter Laura Yourassowsky . "De diagnose was epilepsie. 's Nachts kreeg hij aanvallen. Elk uur stonden we op. Alles hebben we gedaan om onze hond te redden, maar na acht maanden is hij gestorven."


Eenzelfde drama bij Niels Graff uit Mortsel. Hij had twee Engelse bulldogs gekocht bij Puppy House. "Sloeber is na een paar maanden overleden. Whisky is ook ziek. We zijn in de val gelopen, net als zo veel anderen. Wat mij betreft zijn dat maffiapraktijken. Die beesten worden verkocht om te sterven." In totaal zijn er zo'n 50 slachtoffers bekend.

286.500 euro winst

"Door jonge honden te verkopen, was er geen garantie over inentingen en de gezondheid van de dieren. Er bestond ook geen zekerheid over de herkomst van de pups", zegt GAIA. "Dé oplossing is simpel: het verhandelen van honden kan alleen als die uit eigen kweek komen. Een koper moet de kwekerij en de moederteef ook kunnen zien. Dan worden pups duurder, zijn er minder in omloop, maar dan is de consument zeker dat hij een gezond dier koopt. Alleen zo zullen de stinkende augiasstallen uitgemest kunnen worden."


Puppy House en zaakvoerders Mathieu C. en Louisa T. staan terecht voor oplichting en misbruik van vertrouwen. "Dat is een Europese primeur voor een proces tegen broodfokkers op deze schaal", zegt Vandenbosch.


De zaakvoerders riskeren een celstraf en een boete. Het Openbaar Ministerie zal ook de verbeurdverklaring vragen van 286.500 euro - dat is de winst die de beklaagden met de illegale praktijken zouden hebben gemaakt - én een verbod op het houden van dieren. Meester Filiep Deruyck, die de beklaagden bijstaat, wilde gisteren niet reageren. Het proces start deze voormiddag in Antwerpen. Puppy House blijft in de tussentijd geopend.