Akkoord om spanningen in Oekraïne te doen afnemen

De vier partijen op het internationale overleg in Genève over de crisis in Oekraïne zijn het eens geworden over een stappenplan (road map) om een de-escalatie van de crisis te bewerkstelligen en de spanningen te verminderen. Dat hebben de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands Beleid, donderdag aangekondigd na afloop van de ontmoeting.

jatimmermans

Het document verklaart dat "alle illegale gewapende groepen ontwapend moeten worden, alle illegaal bezette gebouwen opnieuw aan hun legitieme eigenaars moeten worden afgestaan, alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in de Oekraïense steden vrijgemaakt moeten worden". Het goedgekeurde document maakt ook gewag van een amnestie voor iedereen die de bepalingen van het akkoord respecteert, met uitzondering van zij die "schuldig zijn aan halsmisdaden". Een waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet de toepassing van de overeenkomst begeleiden en controleren.

Dialoog

Lavrov riep op tot het onmiddellijk opstarten van een brede nationale dialoog in het land. Kerry en Ashton beklemtoonden dat voor Oekraïne nu een weg naar de oplossing voor de problemen met uitsluitend vreedzame middelen is geopend. De verschillende partijen deelden ook mee dat ze "iedere uiting van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme, streng veroordelen en verwerpen".

Volgens Kerry verwachten de Verenigde Staten dat de pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne de wapens neerleggen. Waarnemers merken op dat de formuleringen in het akkoord ook op de aanhangers van de pro-Westerse interim-regering in Kiev zijn gericht. Lavrov noemde specifiek de ultranationalistische groep Rechtse Sector (Pravij Sektor, red).

Troepen

Lavrov beklemtoonde nog dat Rusland niet van plan is troepen naar Oekraïne te sturen. "Dat zou tegen onze fundamentele belangen zijn", aldus de Russische buitenlandminister. Volgens Kerry trekt Rusland de troepen aan de grens met Oekraïne terug, als het vredesplan degelijk wordt toegepast. In ruil zou Washington het opheffen van de sancties tegen enkele Russen onderzoeken.

Belga

Foto Reuters: John Kerry (links) en Sergei Lavrov

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER