Negen doden bij aanslag op hotel in Tripoli

Negen personen, onder wie vijf buitenlanders, zijn dinsdag het slachtoffer geworden van een aanslag op een hotel in het centrum van Tripoli. De aanslag, die enkele uren duurde, werd opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. Sommigen zien er een nieuw voorbeeld in van de heersende chaos in Libië.

wver, dgs

De vijf buitenlanders zijn een Amerikaan, een Fransman, twee Filipijnsen en een Zuid-Koreaan, zegt de woordvoerder veiligheidsoperaties in Tripoli, Issam Al-Naass. De inwoner van de VS werkte voor de Britse onderneming APR Energy, de Fransman was piloot van een Georgische luchtvaartmaatschappij die voor een Libisch bedrijf werkte. De Zuid-Koreaan was een assistent, de twee Filippijnsen hostessen.

De Libische hoofdstad staat onder controle van Fajr Libya, een coalitie van voornamelijk islamistische milities. Ze installeerde een schaduwregering in Tripoli nadat ze de internationaal erkende regering had verjaagd. Die laatste, die gevestigd is in Al-Baida, in het oosten van het land, veroordeelde 'de terroristische aanslag'. In een persbericht zegt ze dat 'de milities die heersen over Tripoli verantwoordelijk zijn voor de anarchie en het gebrek aan veiligheid'.

De aanslag begon 's morgens met de explosie van een bomauto voor hotel Corinthia, waar drie gewapende mannen binnendrongen. Even later belegerden de ordediensten van de (schaduw)regering in Tripoli het gebouw. De aanslag eindigde 's namiddags met de dood van de drie terroristen. Ze lieten hun bommengordel ontploffen toen ze 'omsingeld' waren op de 24ste verdieping, zegt Issam Al-Naass.

Een zesde 'gijzelaar', waarvan de nationaliteit onbekend is, zou omgekomen zijn toen de terroristen zich lieten ontploffen. Ook lieten drie leden van de veiligheidsdiensten het leven, en raakten vijf personen gewond.

De 24ste verdieping van het hotel is normaal voorbehouden voor de diplomatieke vertegenwoordiging van Qatar. Maar op het moment van de aanslag bevond zich daar geen enkele diplomaat, zegt een veiligheidsbron.

'Verwerpelijke terreurdaad'

Federica Mogherini, de buitenlandchef van de Europese Unie, heeft de aanval veroordeeld als 'weer een verwerpelijke terreurdaad die de inspanningen om vrede en stabiliteit in Libië te brengen een slag toebrengt'.

Sinds de val van de Libische dictator Moe'ammar al- Khaddafi in 2011 is het erg onrustig in Libië. Verschillende milities controleren verschillende delen van het land. Opeenvolgende regeringen proberen het land onder controle te krijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER