Hoe Flair met één cover een foute boodschap gaf aan honderden jonge meisjes

© Flair

“Dit geeft een foute boodschap aan duizenden jonge meisjes en vrouwen: ik moet zien dat ik niet te veel drink, anders zou ik weleens aangerand kunnen worden.” Liesbeth Kennes, medewerker seksueel grensoverschrijdend gedrag bij CAW Oost-Brabant, trekt hard ten strijde tegen de laatste cover van Flair. Daarop wordt getiteld met ‘ontmaagd’ in plaats van ‘verkracht’, en ‘waarom ze de alcohol volledig heeft afgezworen’. “Met zo’n simpele woordjes houden we het foute denkbeeld in stand”, zegt Kennes. Flair betreurt de verwarring. “Jammerlijk dat het zo overkomt.”

Sofie Buekenhoudt

De betreffende verhalenreeks uit de laatste editie van het magazine Flair: tien vrouwen die vertellen waarom ze nooit drinken. Nummer vier is Elfi (21) uit Borgerhout, die getuigt hoe ze onder invloed van alcohol seksueel misbruikt werd door haar toenmalig vriendje.

“De eerste keer dat ik dronk, werd meteen ook de laatste”, vertelt ze. “Ik had zoveel op dat ik me amper nog bewust was van mijn omgeving. Mijn toenmalige vriendje heeft daar misbruik van gemaakt. Hij ontmaagdde me terwijl ik suf op een bankje naast een bejaardentehuis lag. Niet bepaald de romantische eerste keer waarvan een meisje droomt. Die dag heb ik besloten nooit meer een druppel aan te raken.”

Een verkrachting, die op de cover teruggebracht wordt naar ‘ontmaagding’. En dat alleen al is fout, zegt Liesbeth Kennes van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Oost-Brabant. Zij tweette de cover, die nog door heel wat Twitteraars verontwaardigd werd gedeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik val een beetje over hoe dit verhaal geframed wordt door Flair. Er gebeuren hier twee dingen: een verkrachting wordt een ontmaagding genoemd, en het wordt geklasseerd als ‘de reden waarom ze niet meer drinkt’. Dat is typische victimblaming, en net een van de meest voorkomende. Hoe je erbij loopt en hoe dronken je bent, het zijn twee dingen die mensen meestal aanhalen om te zeggen ‘hoe je aanranding kunt voorkomen’. En het klopt: het meisje benoemt het zelf zo, kiest er zelf voor om te stoppen met drinken, maar dat zijn allemaal voorbeelden van het foute denken in onze maatschappij. En door enkele foute woordjes te gebruiken, bereikt Flair nu duizenden jonge vrouwen met de boodschap dat als je teveel drinkt, aanranding jouw schuld is. Heel jammer. Noem het verkrachting, en haal er in het magazine iemand bij die duiding kan geven over waarom slachtoffers vaak de schuld bij zichzelf leggen. Alleen zo kunnen we een ander soort cultuur krijgen.”

Hoofdredacteur betreurt de zaak

Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Flair, betreurt de verwarring rond de titel. “In het artikel staat heel duidelijk dat het om seksueel misbruik gaat”, zegt hij. “Maar ik ben het ermee eens dat het op de cover niet genoeg naar voren komt. Neen is neen, het is geenszins de bedoeling van Flair om seksueel misbruik in de schoenen van het slachtoffer te schuiven. Jammerlijk als dat wel zo overkomt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen