Salomonsoordeel

September 2008. De bankencrisis woedt in volle hevigheid. Toch gaan het Belgische Fortis, het Schotse RBS en het Spaanse Banco Santander door met hun euvele plan om het Nederlandse ABN Amro over te nemen voor zeggen en schrijven 72 miljard euro.

Dominiek Claes

Voor Fortis komt dat neer op 24 miljard euro. Geld dat de bank op dat moment niet heeft. En lenen is door de bankencrisis op dat moment geen optie. Fortis probeert nog om haar deel van ABN Amro te verkopen, om zijn oplopende schulden wat te dimmen. Geen kat die wil kopen. De kredietbeoordelaars verlagen hun ratings voor Fortis. Toch houdt de top van Fortis vol dat de bank zeker niet over de kop zal gaan. De rest van het verhaal is bekend: de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid springen bij en verkopen even later via een aandelenruil hun belang in Fortis aan de Franse bank BNP Paribas.

Bijna zes jaar na de feiten heeft de rechtbank in Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan in de Fortis-saga. Volgens de rechter heeft de top van Fortis de beleggers inderdaad misleid en kunnen de gedupeerden inderdaad een schadevergoeding eisen van verzekeringsmaatschappij Ageas, de erfgenaam van het oude Fortis Holding. Een beetje hoop voor de honderdduizend beleggers in het oude Fortis. Daarvoor heeft de rechtbank in Amsterdam alvast gezorgd. Voor de rest blijft het afwachten. Want hoeveel schade de gedupeerde beleggers kunnen eisen, daarover is nog geen uitspraak gedaan. Daarvoor moet nog een hele procedure in gang gezet worden. Bovendien kan Ageas nog altijd in cassatie gaan. De verzekeringsmaatschappij gaat dat waarschijnlijk ook doen. En om het kluwen compleet te maken, zijn er nog een hele rij andere rechtszaken lopende die hier nog doorheen kunnen fietsen. De uitspraak van de Nederlandse rechter kan alvast als munitie dienen voor andere rechtszaken rond Fortis.

Op de Brusselse beurs schoof het aandeel Ageas gisteren meteen 18% onderuit. Maar naarmate de reikwijdte van het vonnis duidelijker werd, krabbelde de koers overeind. Om te sluiten met een verlies van 7,58%.

De Nederlandse rechtbank zal nu een salomonsoordeel moeten vellen over de hoogte van de schadevergoeding. Als die hoog ligt, is dat goed nieuws voor de honderdduizenden gedupeerden, maar kan dat het voortbestaan van verzekeraar Ageas, met 13.000 medewerkers, in het gedrang brengen. Het omgekeerde is ook waar. Het wordt een moeilijke evenwichtsoefening.

De les mag duidelijk zijn. Winst is geen vies woord. Maar hebzucht kan tot catastrofale gevolgen leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer