© BELGA

Vier cruciale vragen voor speeldag 10 in Jupiler Pro League

Westerlo en AA Gent trappen vrijdagavond de tiende speeldag van de Jupiler Pro League op gang in het Kuipje. Het zwaartepunt van de speeldag ligt echter op zondag, met drie erg interessante partijen. Samenvattingen van alle matchen zijn de dag zelf telkens beschikbaar om 23u op sportwereld.be.

vml

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

1) Welke verrassing staat op nummer twee?

Westerlo en AA Gent doen het momenteel uitstekend in de hoogste voetbalklasse: promovendus Westel staan erg knap derde in de stand, de Buffalo’s doen het nog beter en zijn voorlopig tweede, op vier punten van leider Anderlecht. Pakken de Kemphanen vrijdag de drie punten tegen het team van Hein Vanhaezebrouck, wippen ze over Gent naar de tweede plek. Ze moeten het wel stellen zonder topschutter Gounongbe: de spits die al negenmaal scoorde in negen wedstrijden heeft een scheur in de hamstrings en is vier tot zes weken out. Gent sleepte vorig weekend nog in extremis een punt uit de brand tegen Lokeren.

2) Wie krijgt de rode lantaarn?

Zaterdag springt de confrontatie tussen de Pallieters en Essevee in het oog. Het wordt immers een duel tussen de nummers zestien en vijftien uit de klassering. Dat Zulte Waregem op een degradatieplaats staat, is misschien wel de grootste verrassing van deze competitie tot nu toe. De ploeg van Francky Dury kon dit seizoen nog maar één competitiewedstrijd winnen en ging vorige week nog met 2-0 onderuit tegen Anderlecht. Met volgende week de komst van Standard naar de Gaverbeek, kan maar best gewonnen worden in Lier. Lierse deed het onder coach Stojanovic echter niet onaardig tegen de topploegen: zowel thuis tegen Anderlecht als in Standard werd telkens een 2-2-gelijkspel afgedwongen. Tussenin werd wel zwaar verloren van Westerlo: 6-1.

3) Welke topper doet andere topper (nog wat meer) zeer?

Het zwaartepunt van de tiende speeldag ligt op zondag, met drie interessante partijen. ‘Super Sunday’ start om 14u30 in het Jan Breydelstadion, met de topper tussen Club Brugge en Standard. Beide teams, vanavond nog Europees aan de bak, staan in het klassement al respectievelijk zeven en negen punten achter Anderlecht en dus is nieuw puntenverlies zeker uit den boze. Beide clubs geraakten vorige speeldag niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Blauw-zwart had in Oostende de scheidsrechter niet mee met een onterechte strafschop tegen en een terechte strafschop in hun voordeel die niet gefloten werd. Al sinds de start van het seizoen zit Standard op een zijspoor. Guy Luzon beschikt intussen een maand over zijn huidige selectie, maar de vijf duels in september brachten geen beterschap. De fans verloren er hun geduld bij en willen het vel van Luzon. De Israëliër kan maar best zo snel mogelijk het tij keren.

4) Welke club herpakt zich: Anderlecht of Genk?

Om 18u wordt in het Astridpark de confrontatie tussen landskampioen en competitieleider Anderlecht en Racing Genk op gang gefloten. De jonge Brusselaars zijn de enige ploeg in deze competitie die nog niet verloren, maar bleken woensdag in de Champions League wel een maatje te klein voor Borussia Dortmund (0-3) en leden hun eerste nederlaag in vijf maanden tijd. Genk van zijn kant krijgt ook onder nieuwe coach Alex McLeish de trein niet echt op de rails en blijft erg wisselvallig presteren. Het valt dus af te wachten of de Limburgers Paars-Wit een eerste competitienederlaag kunnen aansmeren.

Het programma van de tiende speeldag in de Jupiler Pro League:

Vrijdag, 20u30:

KVC Westerlo - KAA Gent (LIVE )

Zaterdag, 18u:

Sporting Charleroi - KV Kortrijk (LIVE )

Zaterdag, 20u:

Moeskroen-Péruwelz - KV Mechelen (LIVE )

Waasland-Beveren - Cercle Brugge (LIVE )

Lierse - Zulte Waregem (LIVE )

Zondag, 14u30:

Club Brugge - Standard (LIVE )

Zondag, 18u:

RSC Anderlecht - KRC Genk (LIVE )

Zondag, 20u:

Sporting Lokeren - KV Oostende (LIVE )

Herbeleef hier nogmaals speeldag 9 met een compilatie van de leukste momenten:

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL