Vakbonden en Geens hopen op definitieve doorbraak

Een dag na de nationale betoging zitten de overheidsvakbonden van de cipiers opnieuw samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ze hopen een oplossing te vinden voor de aanhoudende staking.

Een maand duurt de staking van de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen nu al. De rationaliseringsplannen van Geens om de besparingen in het gevangeniswezen te compenseren, terwijl niets aan de verouderde infrastructuur wordt gedaan, blijft een doorn in het oog van de vakbonden.

Maar na een maand onderhandelen zou er vandaag toch witte rook uit de schouw van het kabinet aan de Waterloolaan kunnen komen. Minister Geens zal zijn voorstellen en maatregelen voorleggen aan de bonden, zegt zijn woordvoerder. Verwacht wordt dat de kansen op toegevingen bij de vakbonden ditmaal groter zullen zijn nu de nationale betoging achter de rug is.

"De laatste keer dat de bonden met Geens aan tafel zaten, was op de vooravond van de betoging", zegt VRT-journaliste Liesbeth Indeherberge."En ik vang toch op dat het voor de bonden erg moeilijk lag om op dat moment een akkoord te sluiten. Het was dus een kwestie van slechte timing."

Hoop om te kunnen landen

De Nederlandstalige vakbonden toonden zich bij aanvang van het overleg alvast optimistisch, al is dat niet helemaal verrassend. Zij hebben van in het begin een andere houding aangenomen dan de Franstalige vakbonden en gingen op 6 mei al akkoord met de voorstellen van Geens. "Ik ga de nieuwe tekst afwachten", zei Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV voor het overleg. "In feite is er niet zoveel veranderd, maar er zijn een aantal nieuwe verduidelijkingen. Er zijn ook nog een aantal extra vragen, maar ik ben optimistisch en ik hoop dat we vandaag kunnen landen", zei hij.

De grote vraag zal zijn of de Franstalige vakbonden zich kunnen vinden in de voorstellen van minister Geens. Voor de Franstalige syndicalisten is het cruciaal dat de minister de belabberde infrastructurele toestand van de gevangenissen in Wallonië en Brussel erkent en daar ook naar handelt. Ook de besparingen in het gevangeniswezen vormen een groot struikelblok.

480 extra aanwervingen

Hoe het er nu naar uitziet, en waar de Vlaamse vakbonden mee instemmen, zouden er onder andere 480 extra aanwervingen gebeuren voor het gevangeniswezen. Bovendien krijgen de penitentiaire inrichtingen de keuze om mee te stappen in het "Anders werken"-verhaal van Geens. Er zou ook een flexibiliteitspremie komen, een versnelde realisatie van de randvoorwaarden voor dat anders werken en een versnelling van de onderhoudswerken in de infrastructuur.

 

 

Meest gelezen