Fenerbahçe-voorzitter vliegt gevangenis in

© AFP

Het opperste gerechtshof van Turkije heeft definitief de veroordeling van Aziz Yildirim bevestigd. Dat melden Turkse media. De voorzitter van de Turkse eersteklasser Fenerbahçe werd in juli 2012 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden voor zijn aandeel in een groot schandaal van gemanipuleerde wedstrijden.

mio

Yildirim kreeg in eerste aanleg twee jaar en zes maanden gevangenisstraf voor het leiden van een criminele organisatie, en drie jaar en negen maanden voor zijn rol in het trukeren van wedstrijden.

Daarnaast moest hij ook een boete betalen van 1,3 miljoen Turkse Lira (ongeveer 500.000 euro). Een rechtbank in Istanboel beval zijn vrijlating, nadat hij een jaar in voorhechtenis had gezeten. De 61-jarige Yildirim zal nu naar de gevangenis overgebracht worden om de rest van zijn straf uit te zitten.

‘Politiek vonnis’

In januari bevestigde het opperste gerechtshof de uitspraak in eerste aanleg, maar Yildirim vroeg dit ‘recht te zetten’, aangezien het volgens hem een ‘politiek’ vonnis is. Het hooggerechtshof wees donderdag dit ultieme beroep af.

De getrukeerde wedstrijden in de Turkse eerste en tweede klasse dateren van het seizoen 2010-2011. Ten gevolge hiervan werd Fenerbahçe door de Turkse Voetbalbond uitgesloten van de Champions League 2011-2012 en diende Besiktas de Beker van Turkije 2011 terug te geven.

Yildirim werd in 1998 voorzitter van Fenerbahçe. Afgelopen november werd hij herkozen, ondanks het schandaal. In januari wachtten duizenden supporters van de Turkse voetbalclub hun voorzitter op aan de luchthaven van Istanboel om hem te steunen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen