"Confederalisme is de wachtkamer voor separatisme"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft vanmiddag vragen beantwoord van twitteraars. Onder meer over zijn prioriteiten voor de volgende regering en over de plannen van de N-VA. Maar we kwamen ook te weten dat hij geen huisdieren heeft en dat hij als kind postbode wou worden.

Iets na 12 uur startte de premier met de chatsessie via twitter. Het startsignaal was een foto van hemzelf achter de laptop. Het lijkt er dus op dat hij persoonlijk de vragen van de twitteraars aan het beantwoorden was.

De interesse was groot en heel wat vragen bleven onbeantwoord. Het ging uiteraard over zijn plannen en prioriteiten na 25 mei. Di Rupo noemt "de strijd tegen de (kinder)armoede en een meer rechtvaardige fiscaliteit" het beleidsdomein nummer één waar hij actie wil ondernemen.

De premier herhaalt ook dat hij voorstander is van een federale kieskring en pleit voor het behoud van de index en het verhogen van de werkbonus. Hij wil inzetten op de effectieve pensioenleeftijd, maar vindt dat er voor zware beroepen uitzonderingen mogelijk moeten zijn.

"Karikaturen helpen niet"

Ook de N-VA, die campagne voert met de tegenstelling tussen N-VA-model en PS-model, kwam meermaals aan bod. De keuze tussen N-VA-model en PS-model noemt Di Rupo "een karikatuur". En de "rechtse recepten" van de N-VA doen hem denken aan die van de Britse premier Margaret Thatcher. Het confederalisme beschouwt de premier als de "antichambre" (voorportaal of wachtkamer, red.) van het separatisme.

"Zelfs een goudvis zou vooral eenzaam zijn"

Di Rupo kreeg niet enkel vragen voorgeschoteld over politieke kwesties. Er kwamen ook enkele persoonlijke ontboezemingen. Zo meldt de premier dat hij als kind postbode wilde worden en dat hij geen tijd heeft voor huisdieren, "zelfs een goudvis zou vooral eenzaam zijn". Tot slot gaf de eerste minister nog wijn- en boekentips.

De chatsessie duurde een 20-tal minuten langer dan gepland. Di Rupo sloot af met de mededeling dat er snel een nieuwe "#VraaghetaanElio" komt. Alle beantwoorde vragen kunt u hier lezen.

Meest gelezen