Vlaams Parlement komt ook vrijdag nog samen

© Photo News

Het Vlaams Parlement komt ook vrijdag nog samen. Oppositiepartij Vlaams Belang heeft woensdagavond namelijk een tweede lezing aangevraagd van het decreet natuur en bos. Daardoor kon de stemming van het decreet ten vroegste donderdagavond plaatsvinden. Uiteindelijk werd beslist om vrijdagvoormiddag een extra zitting te houden om het decreet te stemmen.

dgs,

Normaal was het woensdag de laatste zitting van het Vlaams Parlement voor deze legislatuur. Gezien de omvang van de agenda werd rekening gehouden met een spreiding over twee dagen. Woensdag slaagde men er alvast in om een hele reeks decreten en resoluties gestemd te krijgen, gaande van de omgevingsvergunning tot Onderwijsdecreet XXIV en het decreet over de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap (PVF-decreet). De afhandeling van de rest van de agenda was gepland voor donderdagvoormiddag.

Amendementen

In principe zou er woensdag ook al gestemd worden over het decreet natuur en bos, maar dat de meerderheid op de valreep een hele rist amendementen indiende was niet naar de zin van de oppositie. Open VLD-fractieleider Bart Tommelein noemde de gang van zaken ‘ongezien’ en sprak van ‘holderdebolderbeleid’.

Vlaams Belang vroeg woensdagavond een tweede lezing omwille van de talrijke amendementen. Dat betekent automatisch dat de stemming met 24 uur werd opgeschort. Er kon dus ten vroegste donderdagavond omstreeks 21u45 gestemd worden. Uiteindelijk werd beslist om de stemming vrijdagvoormiddag te organiseren. Dat betekent concreet dat het Vlaams Parlement ten vroegste vrijdagmiddag de deuren sluit.