© Photo News

Regering moet 120 miljoen euro aan leeflonen voorzien voor vluchtelingen

De regering gaat ervan uit dat de asielcrisis volgend jaar 120 miljoen euro extra zal kosten aan leeflonen voor vluchtelingen. Dat melden De Tijd en L’Echo vrijdag.

mige

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) verwacht tegen volgend jaar maandelijks gemiddeld 2.500 eindbeslissingen in asieldossiers te nemen, ruim dubbel zoveel als vandaag. “Zes op de tien van alle asielzoekers worden momenteel erkend. Door de internationale situatie ziet het er sterk naar uit dat die beschermingsgraad van 60 procent niet zal zakken”, zegt Dirk Van den Bulck, topman van het CGVS.

Dat betekent dat er volgend jaar waarschijnlijk in 18.000 dossiers erkenning wordt gegeven, drie keer zo veel als vorig jaar. Omdat dossiers dikwijls over meerdere mensen gaan, wordt er rekening mee gehouden dat volgend jaar 23.400 mensen erkend zullen worden als vluchteling.

Dat betekent een flinke meerprijs voor de OCMW’s. Minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) komt na een evaluatie op een extra kostprijs voor de begroting 2016 van ongeveer 120 miljoen euro. De stijging van het aantal vluchtelingen speelt minder voor de begroting dit jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer