Direct naar artikelinhoud
Update

Stemming in VS-Senaat over 'Trumpcare' verdaagd

Senatoren van de Democraten demonstreren voor het Capitool in Washington tegen de afschaffing van 'Obamacare'.

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben besloten een geplande stemming over een nieuwe zorgwet uit te stellen. Het besluit tot uitstel tot na het 4 juli-reces komt na de aankondiging van zeker vijf Republikeinen dat zij tegen de wet zullen stemmen.

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell en andere Republikeinen zijn hard bezig genoeg steun te verkrijgen voor de wet, die de zorgwet van oud-president Barack Obama moet vervangen en grotendeels zal ontmantelen.

De partij kan zich slechts twee tegenstemmen veroorloven om de wet door de Senaat te krijgen. De aankondiging komt een dag nadat het onpartijdige budgetkantoor van het Congres had laten weten dat door de voorgestelde wet 22 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering kwijtraken in de komende tien jaar.

Derde poging
President Donald Trump had alle 52 Republikeinse senatoren in het Witte Huis uitgenodigd om te bespreken hoe het verder moet. De afschaffing van de bestaande 'Obamacare'-zorgwet van zijn voorganger Barack Obama was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloften. Het nieuwe wetsontwerp is zeker al de derde poging sinds zijn ambtsaanvaarding Obamacare te vervangen.

McConnell houdt hoop dat de Senaat het wetsvoorstel goedkeurt. "Ik denk dat we een goede kans hebben om er te komen. Het heeft alleen wat meer tijd nodig'', liet McConnell na afloop van de bijeenkomst op het Witte Huis weten. "Wij zullen de discussies binnen de fractie voortzetten om onze meningsverschillen op te lossen. We blijven optimistisch dat wij een resultaat zullen verkrijgen dan beter is dan het status quo", zei de meerderheidsleider in de hoge vergadering tegenover Fox News.

McConnell heeft de Republikeinse Senatoren ook gezegd dat hij veranderingen aan het wetsontwerp wil aanbrengen, een nieuwe beoordeling door het 'Rekenhof' (Congressional Budget Office) wenst en een stemming pas na het parlementaire reces wil, aldus CNN.

Conceptvoorstel
Trump sprak zich lovend uit over de inzet van de Republikeinen om de voor hem zo belangrijke wet erdoor te krijgen. "Ze willen het echt goed doen'', twitterde de president, "in tegenstelling tot 'Obamacare'". Trump noemt de zorgwet van zijn voorganger ,,mislukt, duur en gevaarlijk''.

Het conceptvoorstel voorziet onder meer in een belastingverlaging voor de rijken. Ook zouden Amerikanen straks niet langer verplicht zijn een zorgverzekering af te sluiten. Eerder keurde het Huis van Afgevaardigden al een voorstel goed om het zogeheten Obamacare te wijzigen, maar dat plan gold als kansloos in de Senaat.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Democraten

Fractieleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer reageerde bedaard. "Wij weten dat de strijd nog niet gedaan is. Wij hebben ook helemaal niet het gevoel dat iets is bereikt". "De ultieme reden waarom deze wet faalt is omdat het Amerikaanse volk er niet wil van weten."

In de Senaat zijn alle 48 Democraten resoluut tegen de nieuwe wet.