Dolfijntje sterft door opdringerige toeristen

Voor de kust van de Spaanse badplaats Mojácar is een jong dolfijntje gestorven, nadat toeristen het dier uit het water hadden gehaald om ermee op de foto te gaan.

edm

Volgens Equinac, een Spaanse dierenrechtenorganisatie die zich inzet voor zeedieren, was het dolfijntje terechtgekomen in ondiep water waar het al snel werd opgemerkt door een horde toeristen. Zowel volwassenen als kinderen poogden het dier te strelen en enkelen namen het zelf op uit het water om een foto te nemen, zo blijkt uit een bericht dat de dierenrechtenorganisatie verspreidt via Facebook.

Equinac werd naar eigen zeggen gewaarschuwd door een bezorgde strandganger, maar de gestrande tuimelaar was al overleden toen de vrijwilligers een kwartier later op het strand arriveerden.

In het bericht wordt benadrukt dat dolfijnen erg vatbaar zijn voor stress en het aanraken een shock teweegbrengt bij een dier dat door de scheiding met zijn moeder vermoedelijk al in paniek verkeert. Op één van de foto’s is zelfs te zien hoe een kind het spuitgat van de dolfijn bedekt.

De organisatie haalt ook uit naar de toeristen die zich rond het dier hadden verzameld. ‘Veel mensen zijn niet in staat om empathie op te brengen voor een levend wezen dat bang, uitgehongerd en zonder moeder rondzwemt. Velen van jullie reageerden egoïstisch en wilden het dier zo nodig fotograferen en aanraken, ook al verkeerde het dier in stress’, klinkt het.

Equinac roept op om voortaan meteen het noodnummer 112 te bellen wanneer voorbijgangers een dier in nood aantreffen.