Luister naar

Haat tegen Joden laait op in VK

Nieuws
Het aantal haataanvallen op Joden in Groot-Brittannië is de eerste helft van dit jaar onrustbarend gestegen. De grootste groep Jodenhaters blijkt uit blanke Britse mannen te bestaan.
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 27 juli 2017 om 21:30
Enkele honderden antifascistische ‘tegenbetogers’ in Londen roepen leuzen en zingen luid om de circa twintig extreemrechtse deelnemers aan een anti-Joodse betoging op 4 juli 2015 te overstemmen.
Enkele honderden antifascistische ‘tegenbetogers’ in Londen roepen leuzen en zingen luid om de circa twintig extreemrechtse deelnemers aan een anti-Joodse betoging op 4 juli 2015 te overstemmen. afp / Jack Taylor

Londen

De Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië was dit jaar het doelwit van ‘een ongekend aantal aanvallen, mishandelingen en pesterijen’. Volgens het halfjaarlijkse rapport van de CST (Community Security Trust, een Joodse stichting voor de veiligheid van de gemeenschap) waren er per maand meer dan honderd bedreigingen, fysieke aanvallen, vernielingen of haatcampagnes op sociale media. Vergeleken met de eerste helft van 2016 is het aantal incidenten met bijna een derde gestegen tot 767 – en 2016 was ook al een recordjaar.

Opvallend is de toename van het aantal fysieke aanvallen op personen. Dat verdubbelde bijna, van 45 in de eerste helft van vorig jaar naar 80 dit jaar. Daarnaast waren er nog eens 56 ‘directe bedreigingen, waarvan sommige met messen, knuppels, stokken of voertuigen’. Ruim vijftig aanvallen of bedreigingen vonden plaats bij of in het huis van de Joodse slachtoffers.

De toename kan voor een deel misschien worden toegeschreven aan betere rapportage door onder meer de politie, denkt CST-voorzitter David Delew. ‘Maar het is helaas duidelijk dat de algemene situatie is verslechterd. Antisemitisme heeft toenemende gevolgen voor het leven van de Britse Joden, en de haat en de woede die erachter schuilgaan, verspreiden zich verder.’

onaanvaardbaar

De Britse minister voor Minderheden en Lokale Overheden, Sajid Javid, noemt in een reactie in The Independent de toename ‘totaal onaanvaardbaar’. Hij belooft de inzet van de regering om ervoor te zorgen dat de daders te maken zullen krijgen met ‘de volle kracht van de wet’. ‘Iedereen in dit land heeft het recht te kunnen leven zonder angst voor geweld of een aanval. We moeten als natie deze haat en alle andere vormen van vooroordelen stevig veroordelen’, zegt Javid ook op de CST-website.

Maar kort voor het verschijnen van het rapport van de CST haalde de Campagne tegen antisemitisme CAA nog hard uit naar de overheid. Volgens de organisatie laten de autoriteiten de Britse Joden in de steek. Daders worden nauwelijks aangeklaagd. ‘Daardoor worden antisemitische misdaden de nieuwe ‘normale situatie’ voor Britse Joden’, citeert The Independent de CAA. ‘Het aantal antisemitische misdaden is de afgelopen jaren sterk gestegen terwijl er maar een handjevol strafzaken is geweest. Dat moedigt antisemieten aan, die steeds minder vrezen dat hun daden gevolgen voor hen kunnen hebben’, zegt CAA-voorzitter Gideon Falter.

sociale media

Sociale media zijn een onmisbaar middel geworden voor degenen die bekende Joodse personen of organisaties willen lastigvallen, beledigen of bedreigen, schrijft CST in het rapport. Gerichte campagnes tegen individuele slachtoffers worden soms via tientallen accounts gevoerd, waarbij honderden tot zelfs duizenden tweets, plaatjes of berichten worden gestuurd. Die tellen in het rapport overigens maar als één samengesteld incident, ‘omdat anders de registratie verpletterd zou worden door de aantallen’.

Opvallend zijn ook de daderprofielen. Ruim de helft van de daders bestaat uit ‘blanke Noord-Europeanen’(vooral blanke Britse mannen), ruim een derde bestond uit zwarte mensen, een vijfde uit ‘Zuid-Aziatische personen’ en vijf procent was Arabier of Noord-Afrikaan. Ook wat de politieke voorkeuren van de daders betreft, vormden aanhangers van extreemrechtse bewegingen veruit de grootste groep (115), gevolgd door antizionisten (49). Er waren niet meer dan 12 daders met een islamistische achtergrond.

In een reactie zegt directeur Hanna Luden van het CIDI, dat in Nederland een antisemitismemonitor bijhoudt, dat er geen signalen zijn van een vergelijkbare tendens in ons land. ‘We registreren niet per maand, zoals de CST doet. Maar we hebben niet de indruk dat het in Nederland zo sterk toeneemt – en we hopen in ieder geval van harte dat dat niet zo is. Wel krijgen we signalen dat de mensen hier alerter zijn geworden, zich minder op hun gemak voelen.’ <

psychologisch eerstehulpteam

Een dag voor het verschijnen van het antisemitismerapport heeft de CST het eerste Joodse psychologische eerstehulpteam opgezet. Sommige slachtoffers krijgen na een aanval of bedreiging te maken met posttraumatische stressverschijnselen. Vrijwilligers van de eerstehulpteams worden door psychologen getraind om deze slachtoffers te helpen bij het verwerken van hun ervaringen.

In Nederland valt dergelijke hulpverlening onder het takenpakket van het Joods Maatschappelijk Werk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.