Cultuurcentra Brusselse rand vrezen nieuwe "cultuurtempel" Ruisbroek

De culturele centra in de Brusselse rand maken zich zorgen over de komst van een nieuw cultuurhuis in Ruisbroek. De Vlaamse regering heeft ambitieuze plannen voor de bouw van een heuse "cultuurtempel" in Ruisbroek. Bestaande cultuurhuizen vrezen dat meer concurrentie het evenwicht tussen de cultuurhuizen in de regio zal verstoren.

In het gloednieuwe cultuurcomplex in Ruisbroek zou een grote zaal met 900 plaatsen en een kleinere zaal met 350 plaatsen worden ondergebracht. Onder meer Cultuurcentrum De Meent in Alsemberg is niet te spreken over die plannen.

"Het is vreemd dat hetzelfde Vlaanderen dat enerzijds een stukje van onze vleugels afknipt door onze subsidies terug te schroeven, voor onze regio specifiek een superinvestering plant", aldus Eddy Deknopper, voorzitter van CC De Meent.

Deknopper vraagt zich ook af hoe marktverstorend een nieuw cultuurcentrum is op langere termijn. "Wat zullen de effecten zijn van een soort Uplace voor cultuur, als we het cultuurnet dat we tientallen jaren hebben opgebouwd met de cultuurhuizen in de Brusselse rand zelf gaan beconcurreren?

Verschillende culturele centra bundelen nu al de krachten bij de samenstelling van hun programmatie. Zij vrezen dat een extra concurrent dat evenwicht in de Vlaamse rand rond Brussel zal verstoren.

Meest gelezen