Opnieuw duizenden betogers op straat in Burkina Faso

In de Burkinese hoofdstad Ouagadougou zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag te eisen van president Blaise Compaoré. Die heeft gisteren aangekondigd dat hij voorlopig niet opstapt, maar wel afziet van een nieuwe ambtstermijn.

De oppositie in Burkina Faso wil duidelijk de druk op de ketel houden. "Blaise, verdwijn!", scandeerden duizenden betogers in Ouagadougou. Oppositieleider Zéphirin Diabré hekelt de "algehele verwarring" bij het huidige regime en herhaalt dat het onvoorwaardelijke vertrek van Compaoré absoluut noodzakelijk is voor er ook maar gesprekken over een politieke transitie kunnen beginnen.

Nogal wat betogers vragen dat voormalig minister van Defensie Kouamé Lougué president zou worden. Lougué is in 2003 aan de kant gezet door het huidige regime.

"Gedurende 27 jaar al heeft Compaoré iedereen "in de bloem gerold". Nog altijd is hij bezig iedereen voor de gek te houden, om de mensen voor zich te winnen", zegt oppositieleider Bénéwendé Sankara.

Intussen begint ook de internationale gemeenschap zich te roeren, voormalig kolonisator Frankrijk op kop. "We hebben onze ambassadeur ter plaatse gevraagd om een oplossing mogelijk te maken en de toestand te kalmeren", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. De Franse president François Hollande zegt dat hij ervan overtuigd is dat Compaoré "de juiste beslissingen" zal nemen.

Meest gelezen