Vakbonden De Lijn dreigen met nieuwe acties

De drie vakbonden van De Lijn dreigen met nieuwe acties, mogelijk ook stakingen. De directie wil de cao die de werknemers beschermt tegen inkomensverlies niet verlengen. Dit is niet aanvaardbaar voor de vakbonden. Overleg daarover draaide op niets uit.

De directie van De Lijn wil minder ritten op zaterdag en zondag. Daardoor zouden de chauffeurs een deel van hun inkomen verliezen. Voor de vakbonden is dat onaanvaardbaar. Zij zeggen dat het indruist tegen gemaakte afspraken.

De vakbonden dreigen met nieuwe acties en volgens de socialistische vakbond ACOD is er ook al een stakingsaanzegging ingediend. Mogelijke acties zouden bovenop de al geplande provinciale stakingen komen. De directie heeft de bonden al opnieuw uitgenodigd voor een ultiem verzoeningsoverleg.

Directeur-generaal Roger Kesteloot zegt dat De Lijn genoodzaakt is om te besparen en dat dat voor de helft intern moet gebeuren. Kesteloot zegt dat er ritten geschrapt worden, omdat er te weinig reizigers gebruik van maken. Hij herinnert er wel aan dat er geen naakte ontslagen komen en dat er aan het basisloon van de werknemers niet geraakt wordt.

Meest gelezen