'Meer werk, meer welvaart, meer sociale rechtvaardigheid'

© belga

© Photo News

thumbnail:
thumbnail: null

MR en CDH hebben een akkoord gesloten voor de vorming van een nieuwe Waalse regering. Daarmee komt een eind aan een politieke crisis in Wallonië die meer dan vijf weken heeft aangesleept. 'We moeten het vertrouwen van de bevolking terugwinnen', zeggen MR-voorzitter Chastel en CDH-voorzitter Lutgen op een gemeenschappelijke persconferentie.

wwi, mg

Chastel en Lutgen, de man die de stekker uitrok uit de coalitie met de PS, stelden in Namen hun akkoord voor voor de laatste twee jaar van deze regeertermijn. Daarin moet de nieuwe regering het verschil pogen te maken met regeringen met de PS.

'We willen meer werk, meer welvaart en meer sociale en fiscale rechtvaardigheid', zei MR-voorzitter Olivier Chastel. Lutgen sprak over een nieuwe wind voor Wallonië dat meer 'ondernemend' moet worden. 'Elke euro moet efficiënt ingezet worden', zegt Chastel. De nieuwe Waalse regering wil zo veel mogelijk inzetten om deugdelijk bestuur en werkgelegenheid. De economie, de arbeidsmarkt, de sociale cohesie en de klimaatopwarming staan bovenaan de agenda.

De rode draad van de beleidsverklaring is het verminderen van de kosten. Chastel en Lutgen willen de structuren, mandaten en vergoedingen beperken en daarover meer transparantie creëren.

De nieuwe regering wil een drastische vermindering van de publieke kosten, de mandaten en de structuren. Daarvoor gaan ze inzetten op transparantie, participatie, verantwoordelijkheid en performantie. 'De politiek zal minder kosten', zeggen Lutgen en Chastel.

Jobcreatie wordt een absolute prioriteit voor de nieuwe Waalse regering. 'Onze eerste prioriteit is om onze economie aan te zwengelen en meer jobs te creëren', zegt Chastel. Ook wil de regering investeren in werklozen om hen aan een nieuwe job te helpen.

Er worden maatregelen getroffen tegen armoede. Er komt een hervorming voor mensen met een handicap, maar ook de rusthuizen en de hospitalisatie wordt aangepakt.

Lutgen en Chastel willen de overheidsfinanciën onder controle krijgen en werken naar een evenwicht van de staatskas.

De nieuwe regering verbindt zich ertoe het klimaatakkoord van Parijs te respecteren. Daarnaast willen ze een 'Dieselvrij Wallonië tegen 2030'.

'Accord!'Zowel Olivier Chastel als Benoît Lutgen kondigde het akkoord op Twitter aan. De huidige regering wordt pas opgedoekt zodra er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Waals minister-president Paul Magnette (PS) keert terug Charleroi, waar hij nog steeds titelvoerend burgemeester is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie wordt minister-president?

Er doen al verschillende scenario’s de ronde voor de samenstelling van die nieuwe regering. Het minister-presidentschap komt toe aan de MR als grootste partij. Het is de vraag of voorzitter Olivier Chastel die taak zelf zal opnemen, of zal laten aan bijvoorbeeld Willy Borsus, vandaag minister in de federale regering. Ook de namen van huidig fractieleider Jean-Yves Jeholet en parlementslid Jean-Luc Vrucke doen de ronde als kandidaten.

Bij CDH rijst dezelfde vraag: stapt voorzitter Benoît Lutgen zelf in de regering of niet? Maar net als Chastel lijkt ook Lutgen niet veel zin te hebben om zijn voorzitterschap op te geven. Bij CDH circuleert vooral de naam van burgemeester van Namen Maxime Prévot, al heeft die al bij hoog en bij laag gezworen dat hij burgemeester blijft tot 2018. Een ander scenario zou kunnen zijn dat Lutgen toch in de regering stapt en Prévot hem opvolgt als voorzitter. Ook de naam van huidig minister van Cultuur Alda Greoli wordt vaak genoemd.

PS: ‘Dun en vaag regeerakkoord zonder ambitie’

Elio Di Rupo (PS). © Photo News

‘Na een crisis van vier weken, die Wallonië heeft lamgelegd, komen MR en CDH met een dun en vaag akkoord zonder ambitie. Dat allemaal voor dit resultaat’, zo reageert de PS dinsdag op het kersverse regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering van MR en CDH.

Dat de PS het nieuwe regeerakkoord afbrandt, zal weinigen verbazen. De manier waarop de partij een maand geleden door coalitiepartner CDH aan de kant werd geschoven, verklaart waarom er nu geen applaus klinkt op de PS-banken.

‘De belangrijkste hervormingen waren al in volle voorbereiding in de vorige regering met PS en CDH. Dat geldt ook voor de diepgaande hervorming van de economische instrumenten, getrokken door Jean-Claude Marcourt, en voor de afschaffing van het kijkgeld door Christophe Lacroix’, zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. ‘Meneer Lutgen kende die hervormingen. Hij eigent zich het werk toe dat geleverd werd door anderen. Het CDH lijkt de strategie van de koekoek toe te passen’, stelt de PS-voorzitter.

Volgens Di Rupo heeft Lutgen de politiek aan Franstalige kant ‘gedestabiliseerd’. Lutgen wil volgens Di Rupo ook pluimen op zijn hoed steken voor werk dat eigenlijk is gedaan door PS-ministers. ‘En op andere vlakken verwerpt hij dingen die hij enkele weken geleden nog zelf verdedigde. Dat is een schizofrene houding’, stelt Di Rupo.

Toekomstzorgen

De PS maakt zich zorgen over de toekomst van Wallonië. ‘Het surrealistische discours van de nieuwe coalitie is niet geruststellend voor de toekomst van het gewest dat nood heeft aan ernstige en strikte leiders’. Volgens Di Rupo zullen vooral de inwoners van Wallonië ‘verliezen door de politieke manoeuvres van het CDH’.

PS-fractieleider in het Waals parlement, Christophe Collignon, van zijn kant vreest voor de institutionele verlamming van bepaalde dossiers die zowel behandeld worden in het Waals parlement als in het parlement van de Franse Gemeenschap.