Direct naar artikelinhoud
Look hoes talking

New Yorkse fotograaf Ben Zank levert platenhoes aan Tin Fingers

LOOK HOES TALKING: Tin Fingers – ‘No Hero’
Beeld Ben Zank

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: No Hero, de nieuwe ep van de Antwerpse band Tin Fingers, met een hoes van de Amerikaanse fotograaf Ben Zank.

Tin Fingers tapte in het verleden uit hetzelfde psychedelisch vat als pakweg Mac DeMarco, “maar onze sound verandert voortdurend”, vertelt frontman Felix Machtelinckx. Ze hebben een folkperiode achter de rug en experimenteerden een tijd met garagerock, “en nu maken we echter popmuziek.” Hoe No Hero exact klinkt, is nog een raadsel, maar als de prachtige platenhoes van Ben Zank een waardemeter is, staan er nog mooie dingen te gebeuren voor Tin Fingers.

“Ik vind het belangrijk dat een hoes dezelfde taal spreekt als de muziek”, legt Machtelinckx uit. Hij ging vervolgens op zoek naar de juiste ontwerper voor het artwork van de ep. “Ik ben in het rond beginnen surfen, tot ik via het online magazine Nowness het werk van de Amerikaanse fotograaf Ben Zank ontdekte.”

“Hij maakt simpele, bevreemdende beelden”, gaat de zanger verder. “De eerste keer dat ik geïntrigeerd was door een van zijn werken, was door een portret van een hurkende man te midden van varens. Het had, net als zijn andere foto’s, iets surreëel. Nadat ik hem een tijdje volgde, was ik ervan overtuigd dat hij de juiste man was voor de opdracht.”

Liefde voor planten

Is het dan zo makkelijk om een bekende New Yorkse kunstenaar te strikken? “Toen ik hem een eerste keer mailde, antwoordde hij zeer formeel. Hij was pas echt enthousiast om samen te werken van zodra hij onze muziek had beluisterd. Hij vond het ook een fijn idee dat zijn werk op een vinylplaat wordt gedrukt.”

Tin Fingers wilde hem eerst een nieuw foto laten maken, maar de kostprijs was een horde die ze liever niet wilden nemen. Ze kwamen overeen dat de Antwerpse band een bestaand werk mocht gebruiken. “We hebben in het verleden al eens een cassette uitgebracht met een foto van een bos. We wilden ook deze keer een artwork met planten of natuur.” En laat flora net een terugkerend thema zijn in het werk van Ben Zank.

Waarom pikten ze er dan net deze foto uit? “Ik was meteen verkocht, omdat ik mezelf erin herken. Er zijn nog mensen geweest die vinden dat het meisje op de foto iets weg heeft van mij. Het contrast tussen het geel en groen sprak mij aan. En het beeld past bovendien perfect bij de titel No Hero.” Wanneer we naar de platenhoes kijken, is het moeilijk om Tin Fingers een genre toe te wijzen. Dat was ook de bedoeling, zegt Felix Machtelinckx. “Het beeld is allesbehalve muzikaal en kan makkelijk vrij ingekleurd worden. Het geeft weinig prijs, ik hou wel van die mysterieuze kant.”

Liefde voor planten
Beeld Ben Zank

No Hero van Tin Fingers verschijnt op 18/8 bij Waste My Records. De releaseshow staat gepland op 6/10 in Trix, Antwerpen.