Direct naar artikelinhoud

In Kijken in de ziel lukt het Verbraak een paar militairen te ontwapenen

Een mooi, beschaafd steekspel en een heftig gebrachte reportage over een bezoek aan oorlogsgebied.

In Kijken in de ziel lukt het Verbraak een paar militairen te ontwapenen
Beeld de Volkskrant

Wie in oorlogsgebied is geweest, praat daar doorgaans niet graag over. Die aanname is het uitgangspunt van Mijn Missie, het Omroep MAX-programma waarin veteranen terugkeren naar plekken waar ze gestationeerd waren.

'Om nou te zeggen dat ik een betere wereld in Congo heb gemaakt', relativeerde Charlie Suilen zaterdag: 'Ik kom er nog steeds en het is nog altijd één doffe ellende.'

De zwijgzaamheid zal iets te maken hebben met een mengeling van bescheidenheid, het stugge karakter van veel militairen, onbegrip bij burgers, buitenwereld en thuisblijvers en met de discretie van het leger, vooral wat betreft geheime missies natuurlijk.

Des te spannender dus of Coen Verbraak het pantser van de militairen kan breken in zijn nieuwe reeks Kijken in de ziel (NTR). In de eerste uitzending, maandagavond op NPO 2, lukte het Verbraak, met zijn kenmerkende, lichtelijk geamuseerde blik, om een paar van hen te ontwapenen.

Over insignes, uniformen en afkortingen bleven de antwoorden wat plichtmatig. Beet had Verbraak met de vraag: 'Grijp je in als je op straat iets ernstigs ziet gebeuren?' Militair verpleegkundige Yvonne van Nieuwburg vertelde droog hoe ze een winkeldief had klemgereden.

Ook het dilemma 'Moet je bevelen opvolgen als je het er niet mee eens bent?' maakte tongen los. Helikoptervlieger Roël Boezen begon na wat doorvragen heel voorzichtig te vertellen over een missie in Afghanistan. De camera zoomde behendig in om de intensiteit van zijn verhaal te verhogen. Boezen moest landen op een puntige bergtop, in Taliban-gebied, en kreeg het onverwachte verzoek een verdachte aan te houden. 'Toen was u de held? Nee?' Achteraf kreeg hij te horen te veel risico te hebben genomen. Een mooi, beschaafd steekspel, tussen Verbraak en hem.

In Kijken in de ziel lukt het Verbraak een paar militairen te ontwapenen

Wie maar al te graag over zijn bezoek aan een oorlogsgebied wilde vertellen was Thomas van der Vlugt van YouTube-kanaal StukTV, onderdeel van RTL. Hij liep een week mee met RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens in Mosul, de op IS heroverde Iraakse stad. 'Toen pas besefte ik wat oorlog inhield', zei hij donderdag in RTL Summer Night. 'Dat onschuldige burgers overlijden, omdat andere mensen ruzie hebben.'

'Het verbaast mij toch een beetje', zei Peter R. de Vries gelukkig, 'dat jij ervan opkijkt dat oorlog erg is.' Natuurlijk wist Van der Vlucht dat al, maar een journaalitem van 2 minuten was zo vluchtig, hij wilde met zijn reportage inzoomen. Van de 14 minuten die hij daarvoor uittrok gingen er ongeveer 7 over de dappere reis van Van der Vlucht zelf, die het allemaal erg heftig vond. 'Fuuuck.' Een paar minuten waren gereserveerd voor een Nederlandse fysio en voor jonge Irakezen die, zwemmend in een rivier, hun vrijheid vierden.

Hopelijk leidde de aanblik bij de jonge kijkers van StukTV tot inzicht. 'Wij moeten gewoon beseffen dat wij het fucking goed hebben in Nederland', reageerde Stan op YouTube, wat hem 431 likes opleverde. Misschien zitten er toekomstige oorlogscorrespondenten of militairen tussen.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen en, deze week, Haro Kraak.