Vrouw kijkt naar lege fontein
NOS NieuwsAangepast

De fonteinen bij het Vaticaan spuiten niet meer

Paus Franciscus wil flink besparen op het gebruik van water, want Rome kampt met een groot watertekort. Dit weekend werd bekend dat ruim drie miljoen inwoners van Rome getroffen zijn door het tekort. De honderd fonteinen van Vaticaanstad zijn om die reden drooggelegd.

Voor Paus Franciscus is het milieu een belangrijke kwestie, benadrukt een woordvoerder van het Vaticaan: "We zijn tegen verspilling en soms moet je daarvoor een offer brengen."

Het moet volgens de woordvoerder worden gezien als teken van solidariteit met de stad Rome. "Zo helpen we Rome uit deze crisis." Het is de eerste keer dat het Vaticaan de fonteinen drooglegt.

Fonteinen in Vaticaan stilgelegd op bevel van de Paus

Het watertekort wordt veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Het is extreem droog, in de afgelopen zestig jaar is nog nooit zo weinig regen gevallen als dit voorjaar.

Normaal gesproken haalt Rome veel van zijn water uit het dichtbijgelegen meer van Bracciano. Maar het waterpeil staat zo laag, dat besloten is de watertoevoer stop te zetten.

Daarnaast kampt het gebied rondom Rome met zwaar verouderde, lekkende waterleidingen. In het midden en zuiden van het land gaat op deze manier tot bijna de helft van het water verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl