Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Macron prijst Libische rivalen voor "historische moed"

De Libische generaal Khalifa Haftar (links) en Fayez al-Sarra, de premier van de internationaal erkende regering (rechts).Beeld AFP

De Libische generaal Khalifa Haftar en de premier van de internationaal erkende regering Fayez al-Sarraj, twee vijanden in eigen land, zijn akkoord gegaan om een staakt-het-vuren te houden. Dat meldde de Franse regering nadat de Franse president Emmanuel Macron een meeting had met de twee Libische rivalen.

Beide premiers kwamen tijdens een ontmoeting van meer dan een uur, onder bemiddeling van de Franse president Emmanuel Macron en in bijzijn van de VN-gezant voor Libië Ghassan Salamé, in het slot La Celle Saint-Cloud nabij Parijs een tienpuntenplan overeen om uit de crisis in hun land te raken. Het plan voorziet onder andere in een landelijk staakt-het-vuren, met uitzondering van de strijd tegen terreurgroepen, en het zo snel mogelijk organiseren van de verkiezing van een nieuw staatshoofd en een nieuwe volksvertegenwoordiging.

Twitter bericht wordt geladen...

 "We gaan het plechtig engagement aan om zo snel mogelijk presidentiële en parlementaire verkiezingen te organiseren", zo staat er nog in de ontwerpverklaring die door het Elysée werd verspreid. 

Macron loofde de "historische moed" van beide leiders. "Ik denk dat de zaak van vrede in Libië vandaag grote vooruitgang heeft gemaakt, ik wil u oprecht danken voor het geleverde werk", zei het Franse staatshoofd. De - evenwel niet ondertekende - gezamenlijke verklaring traceert "een stappenplan voor nationale verzoening".

Het vredesproces in Libië zal het bestrijden van terreur mogelijk maken en de strijd tegen mensensmokkel die de migratiewegen voedt, aldus Macron. Hij voegde eraan toe dat de rivalen overeengekomen zijn de verkiezingen "komende lente" te houden.

In de verklaring staat ook dat het Libische leger uit "geregelde strijdkrachten" zal bestaan, het moet instaan voor de landsverdediging. Voorzien is ook controle op de migratiestromen in Libië.

Verschillende stammen

Sinds de val van militair dictator Muammar al-Kaddafi (1942-2011) is Libië verscheurd door stammen, jihadistische strijdgroepen en milities van lokale krijgsheren, van wie Haftar een van de belangrijkste is. Hij noemt zijn strijders het nationale leger en beheerst grote delen van het noordoosten, vooral aan de kust.

Premier al-Sarraj leidt sinds eind 2015 de zogeheten regering van het nationaal akkoord (GNA). Deze ploeg heeft zeggenschap in het westen van het land, vooral in de kuststreek ten oosten van de hoofdstad Tripoli tot aan de stad Sirte toe.