© Photonews

Terpstra klopt Geraint Thomas in de sprint© Belga

Vanmarcke© Belga

© Belga

1 / 4
thumbnail:
thumbnail: Terpstra klopt Geraint Thomas in de sprint
thumbnail: Vanmarcke
thumbnail:

Paolini is leepste Flandrien in epische Gent-Wevelgem

Luca Paolini heeft een historische editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. In een voorjaarsklassieker die werd getekend door uitzonderlijk zware windvlagen plaatste de lepe 38-jarige Italiaan een beslissende demarrage op zes kilometer van de meet uit een elitekopgroep. Niki Terpstra klopte E3-winnaar Thomas in de sprint voor de tweede plaats. Stijn Vandenbergh eindigde als vierde en was de beste Belg.

Maarten Delvaux

Wielrennen op Sportwereld.be

Stortregens en wind: dat waren de twee absolute hoofdrolspelers die de 77e Gent-Wevelgem kleur gaven. Al vanaf de start in Deinze kreeg het peloton af te rekenen met bijzonder guur stormweer. Het zou voor één van de meest spectaculaire edities uit de geschiedenis van deze voorjaarklassieker zorgen.

Het startschot was amper gegeven of het peloton werd al in waaiers getrokken. Een scenario dat zich de hele wedstrijd zou herhalen. De windvlagen waren zo hevig dat sommige renners letterlijk van de baan werden geblazen. Gert Steegmans belandde op de Moeren in de sloot, Etixx-ploegmakkers Cavendish en Velits smakten tegen de grond. Tourwinnaar Bradley Wiggins vond het allemaal veel te gevaarlijk en stapte simpelweg uit koers (lees meer ). Ongeziene taferelen!

Flandriens Vanmarcke, Thomas, Roelandts en Van Avermaet vonden het allemaal heerlijk en sleurden de boel aan stukken. Nog voor de heuvelzone op 120 kilometer van de meet was het peloton al herleid tot een veertigtal sterke beren. Al de rest was er definitief aan voor de moeite.

Indrukwekkende solo van Roelandts

Op de Catsberg - de derde helling van de dag - gooide Maarten Tjallingii een nieuwe knuppel in het hoenderhok. Jürgen Roelandts gebruikte de afzink van de Kemmelberg om de sprong te maken naar de Nederlander. De kopman van Lotto-Soudal liet Tjallingii vervolgens achter op de Monteberg en begon aan een indrukwekkend nummertje op 76 kilometer van de streep.

Roelandts kreeg zeven renners achter zich in de achtervolging: Stijn Vandenbergh (EQS), Niki Terpstra (EQS), Sep Vanmarcke (TLJ), Jens Debusschere (LTS), Daniel Oss (BMC), Luca Paolini (KAT) en Geraint Thomas (SKY). Het was even schrikken toen Thomas letterlijk van zijn fiets werd geblazen, maar de winnaar van E3 Harelbeke viel gelukkig in de graskant en pikte snel terug aan in de groep der favorieten.

De machtig sterke Roelandts kwam met iets minder 2 minuten voorsprong boven op de tweede beklimming van de Kemmelberg, de voorlaatste helling op 40 kilometers van de finish. Een riante bonus die op en over de slothindernis Monteberg plots werd gehalveerd.

Vandenbergh rijdt kloof dicht, sluwe Paolini maakt het af

Vooral het werk van Stijn Vandenbergh die in dienst van kopman Niki Terpstra zowat in zijn eentje de kloof dichtreed, zorgde er voor dat Roelandts sneuvelde op 17 kilometer van de streep. In een epische slotfase streden Vanmarcke, Terpstra, Vandenbergh, Debusschere, Paolini en Thomas om de zege. De sluwe Luca Paolini demarreerde tot drie keer toe. De eerste twee pogingen werden snel gecounterd, maar de derde was er eentje met zoveel panache dat het volstond om de resterende vijf kilometer uit de greep van de tegenstand te blijven. Bij de achtervolgers werd er te lang gepokerd. De tegenaanval van Tersptra en Thomas kwam te laat. Terpstra won de sprint voor de tweede plaats van E3-winnaar Thomas. Stijn Vandenbergh werd beste Belg op de vierde plaats. 

Veteraan Luca Paolini sprak achteraf over de mooiste zege in zijn lange carrière. In 2013 won de Italiaan van Katusha ook al in barre omstandigheden de Omloop Het Nieuwsblad. 

 Uitslag

1  Luca Paolini Katusha 6:20:55
2  Niki Terpstra Etixx - Quick-Step +11
3  Geraint Thomas Team Sky
4  Stijn Vandenbergh Etixx - Quick-Step +18
5  Jens Debusschere Lotto +26
6  Sep Vanmarcke LottoNL +40
7  Jürgen Roelandts Lotto +1:52
8  Daniel Oss BMC Racing +4:15
9. Alexander Kristoff Katusha 
10. Peter Sagan Tinkov-Saxo

Bekijk hier de volledige uitslag!

Herbeleef de wedstrijd hier fase per fase!

Stormweer in Gent-Wevelgem: vroege exit Steegmans en Wiggins

© BELGA

Gent-Wevelgem werd getroffen door echt ‘Flandrienweer’. De renners kregen vanaf de start in Deinze richting de kust stevige stortbuien en vooral hevige rukwinden te verwerken. Het zorgde voor flink wat opgaves en valpartijen in de eerste 100 kilometer.

Jurgen Roelandts: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’

© BELGA

Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) leek na een lange solo op weg naar een bijzonder mooie zege in Gent-Wevelgem, maar werd in de slotfase alsnog ingerekend door een klein groepje favorieten. ‘Ik heb te veel krachten verloren toen het wind tegen was’, aldus een ontgoochelde Jurgen Roelandts.

Luca Paolini: ‘Dit is het echte wielrennen’

© Photo News

De 38-jarige Luca Paolini rondde knap een solo af en won zo een door de weersomstandigheden mythische Gent-Wevelgem. ‘Het was door de wind en de regen een heel lastige wedstrijd’, reageerde Paolini. ‘Het geluk heeft me natuurlijk een beetje bijgestaan in de finale dat wel, maar ik heb mijn kaarten goed uitgespeeld.’

Wielrennen op Sportwereld.be

‘Ik was op een gegeven moment ten val gekomen en moest van fiets wisselen. Ik wist dat ik mijn krachten moest doseren en rustig blijven om mijn weg naar het peloton terug te vinden. Ik ben blij dat ik deze uitgave van Gent-Wevelgem, die de mensen nog lang zal bijblijven, heb gewonnen’, stelde de Italiaan na afloop. ‘Dit is het echte wielrennen. Beuken tegen natuurelementen, de koude, wind en regen.’

‘Er waren in onze groep wel enkele sterke mannen aanwezig, misschien wel sterker dan mezelf. Ik teerde op mijn ervaring. Dit is de mooiste zege uit mijn carrière. Ze kwam onverwacht. In de Ronde van Vlaanderen ben ik volgende zondag gewoon weer helper voor mijn kopman Alexander Kristoff.’

Terpstra: ‘Kreeg platte band op sleutelmoment’

© Photo News

Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) reed een goede race, maar werd uiteindelijk verrast door een late uitval van Luca Paolini. ‘Ik had wat ongeluk te verwerken tijdens de race, maar de platte band kwam op een slecht moment. Ik verloor iets te veel energie daardoor’, aldus de Nederlander van Quick Step.

Wielrennen op Sportwereld.be

‘Ik had goede benen vandaag, maar had af te rekenen met ongeluk op de foute momenten. Op de Casselberg kreeg ik op de top een platte band, net op het moment dat het peloton in tien stukken uiteenviel. Er zaten geen volgauto’s achter ons, dus pakte ik een reservewiel aan van iemand langs de kant en ging in de achtervolging’, herleeft Terpstra de koers.

‘Toen we een select groepje hadden gevormd met Vandenbergh en Thomas aarzelde ik iets te lang, waardoor ik net niet kon aansluiten. Ik moest in de achtervolging gaan, met de gas helemaal open, en kon na een stevige inspanning opnieuw aansluiten. Maar eerlijk gezegd, Paolini verdiende vandaag om te winnen’, was Terpstra eerlijk. ‘Hij ging zodanig snel toen hij versnelde en had de wind mee. We zouden een gemiddelde van 65 per uur moeten rijden om hem nog in te halen, zo snel ging hij. Het was gewoon een goede aanval op het perfecte moment.’

‘Uiteindelijk was de tweede plaats het hoogst haalbare’, aldus Terpstra. ‘Ik ben dan ook tevreden met mijn sprint omdat ik het beste van de situatie heb gemaakt. En gezien de weersomstandigheden ben ik blij dat ik ben recht gebleven en kon finishen. Nu leven we toe naar de Ronde. Mijn conditie zit goed, we zullen zien waar we raken volgende week.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen