Verbluffende Gilbert wint zijn derde Amstel Gold Race

© PN

© PN

© PHOTOPRESS.BE

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© Photo News

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer de Amstel Gold Race gewonnen. Als in zijn beste dagen reed onze landgenoot op de Cauberg alle favorieten uit het wiel. Jelle Vanendert maakte het Belgische feestje compleet en werd tweede. Simons Gerrans vervolledigt het podium.

Maarten Delvaux

Wielrennen op Sportwereld.be

Zoals elke voorjaarsklassieker werden de eerste wedstrijduren gekleurd door een lange vlucht. Daarin twee Belgen: James Van Landschoot en Preben Van Hecke. Zij kregen samen met Marycz, Alexey Lutsenko, Christophe Riblon, Nicola Boem , Pim Ligthart, Matej Mohoric, Pirmin Lang en Manuel Belletti een voorsprong van bijna een kwartier van het peloton cadeau. Helaas ging de Amstel Gold ook qua valpartijen door op het elan van de rest van het wielervoorjaar. Topfavoriet Joaquin Rodriguez was het belangrijkste slachtoffer. Voor de Spanjaard zat - net zoals voor Andy Schleck en Daniel Martin - de Nederlandse klassieker er al op voor hij echt begonnen was. Formidabele Van AvermaetTot op 50 kilometer van de finish was deze Amstel Gold Race één langgerekte geeuw. Toen gooide Nicola Boem in de kopgroep het eerste bommetje en volgde even later in de achtergrond de eerste demarrage van Thomas Voeckler. Het gooide de koerssituatie helemaal overhoop. Eeuwige aanvaller Voeckler kreeg met Van Avermaet, Wellens, Weening, Leukemans, Kolobnev, Fuglsang en Martens bijzonder interessante metgezellen mee. Met negen gingen ze op zoek naar de twee overgebleven vluchters: Riblon en Van Hecke. Enkel Van Avermaet en Fuglsang slaagden er in om de sprong naar voor te maken.Een formidabele Van Avermaet probeerde het in de laatste tien kilometer nog even solo, maar drie kilometer later werd de Hammenaar opgeslokt door het jagende peloton. De teams van de topfavorieten hadden alles tot op de millimeter juist berekend. Alles werd - verrassing verrassing - beslist op de vierde en laatste beklimming van de Cauberg. Gilbert zoals in zijn beste dagenGilbert knalde op die Cauberg als in zijn allerbeste dagen iedereen uit het wiel. Gerrans, Kwiatkowski en Valverde keken met verstomming toe hoe onze landgenoot vijf kilometer per uur sneller dan hen naar boven reed. Gilbert had bovenop de Cauberg 200 meter voorsprong op de rest en hield dat makkelijk vol tot aan de streep. Jelle Vanendert bleek in de achtervolging de sterkste van de rest en werd knap tweede. Voor Vanendert is het al de tweede keer dat hij tweede werd aan de Cauberg.Philippe Gilbert lijkt na een minder 2013 helemaal terug van weggeweest. Na de Brabantse Pijl afgelopen woensdag pakte hij vandaag zijn tweede mooie zege van het voorjaar. Het is al zijn derde overwinning in de Amstel Gold Race (ook in 2010 en 2011). Enkel Jan Raas doet met vijf zeges beter. Op hetzelfde parcours van vandaag werd hij in 2012 ook wereldkampioen. In 2011 luidde winst in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race ook de overwinning in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik in. Wordt 2014 opnieuw zo'n wonderjaar? De concurrentie is alvast gewaarschuwd.Uitslag

1 Philippe Gilbert BMC Racing 6:25:572 Jelle Vanendert Lotto +43 Simon Gerrans Orica +84 Alejandro Valverde Movistar5 Michal Kwiatkowski Omega Pharma - Quick-StepBekijk hier de volledige uitslag.