14 Algerijnse soldaten gedood bij Al Qaeda-hinderlaag

14 Algerijnse soldaten zijn omgekomen in een hinderlaag door de terreurgroep AQIM (Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden). De troepen zelf waren er met een militair busje op zoek naar militanten.

Het busje is in Tizi Ouzou op zo'n 120 km van Algiers langs beide kanten fel beschoten geweest. 11 soldaten waren op slag dood, 3 bezweken later aan hun verwondingen. De aanval is al opgeëist door Al Qaeda in de Islamitische Maghreblanden (AQIM).

Het Algerijnse leger zou zelf al 37 militanten gedood hebben in verschillende regio's van het land sinds begin januari. Dat meldt het ministerie van Defensie. Functionarissen vrezen dat de onrust komt overwaaien van buurland Libië. Daar is Al Qaeda naar de Sahel verdreven, een gebied dat ook het zuiden van Algerije doorkruist.

Sinds het einde van de jaren 90 is het conflict met de gewapende islamisten al fel verminderd. Na de parlementsverkiezingen van 1990 is er een burgeroorlog uitgebroken nadat het leger die ongeldig had verklaard net toen de islamistische partij de overwinning leek binnen te halen. Nu vinden de aanslagen van AQIM nog sporadisch plaats in meer geïsoleerde gebieden.

Meest gelezen