‘Kompaan’ van Abaaoud schreeuwt onschuld uit: “Ik kan niet koken, laat staan een aanslag beramen”

© rr

Jawad Bendaoud, de man die wereldberoemd werd toen hij tijdens zijn arrestatie na de aanslagen in Parijs live een interview gaf, heeft de rechters via een venijnige brief gevraagd om zijn zaak opnieuw te bekijken. De man had zijn appartement in Saint-Denis verhuurd aan het brein achter de aanslagen, Abelhamid Abaaoud, en twee kompanen, maar beweert dat hij met de aanslag zelf niks te maken had.

kidr

Op 17 november, vier dagen na de aanslagen in Parijs, kloppen de drie terroristen aan bij drugsdealer Bendaoud. De dag nadien vallen Franse elitetroepen met een massale machtsontplooiing het appartement binnen. Waarop Jawad twee sms’en krijgt van zijn vriendin. “Ik had al twijfels verdomme” en “ik had het je nog gezegd dat het riskant was”, refereert ze naar het feit dat hij drie onbekenden onderdak had geboden.

Bendaoud werd meteen opgepakt als kompaan van Abdelhamid Abaaoud, en werd verdacht van lidmaatschap bij een terroristische organisatie en het beramen van een aanslag. Tot op de dag van vandaag zit hij in een isoleercel in een Franse gevangenis, en van daaruit schreeuwt hij zijn onschuld uit. “Knoop het goed in jullie oren. Ik heb er niks mee te maken. Sinds ik was vrijgelaten uit de gevangenis (in september 2015, red.) had ik nog niet eens zelf een maaltijd kunnen koken. Laat staat dat ik een aanslag heb beraamd”, klinkt het in een venijnige brief van 25 maart.

Ik was onder invloed toen ik hem zag

Volgens Bendaoud is het enkel toeval dat hij betrokken raakte bij de terreurgroep van Abaaoud. “Ik heb Abaaoud zelf amper tien minuten gezien, en toen was ik onder invloed van cocaïne en hasj. Ik ben toch geen privédetectieve die weet wat iemand vlak daarvoor nog heeft gedaan? Trouwens, de enige keer dat ik explosieven heb gezien, was in een actiefilm.”

De rechters zijn er nochtans van overtuigd dat de jongeman Abaaoud wel degelijk kende, en het brein achter de aanslagen in Parijs onderdak verschafte als vriendendienst. Verschillende sms’en, onder meer naar zijn vriendin, zouden dat bewijzen. “In naam van de Koran, het zijn terroristen”, schreef hij naar de jonge vrouw. Maar nu zegt Bendaoud dat hij die sms stuurde, per om te kunnen opscheppen. “Ik wou zelf ook een rolletje opeisen. Maar het was fantasie. Alstublief, ik wil uit de isoleercel, ik ga ontploffen”, smeekt hij de rechters.

Geen terrorist

Het Franse gerecht heeft nog niet gereageerd op de brief. Eén van de advocaten van Bendaoud heeft wel bevestigd dat de brief authentiek is, en dat hij de waarheid spreekt. “Mijn cliënt heeft op geen enkel moment deelgenomen aan terroristische activiteiten”, klonk het in een verklaring aan het Franse persagentschap AFP.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen