© AFP

VS bombardement op Afghaans ziekenhuis is “geen oorlogsmisdaad, maar vergissing”

Het bombardement van het Amerikaanse leger op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in het Afghaanse Kunduz was “geen oorlogsmisdaad, maar een opeenvolging van menselijke en technologische vergissingen”. Dat heeft generaal Joseph Votel gezegd tijdens de voorstelling van een rapport over de militaire luchtraid die meer dan veertig doden eiste. Artsen zonder Grenzen is teleurgesteld in het onderzoek, omdat de Verenigde Staten weigeren schuld te bekennen.

Uit het onderzoek blijkt, aldus de generaal, dat “sommigen van het (militaire) personeel de ‘rules of engagement’ en het oorlogsrecht niet hebben nageleefd”. Maar hun vergissingen vormen geen oorlogsmisdaad, want dat vereist, steeds volgens Votel, intentionaliteit en het bewust viseren van burgers. Niemand van de betrokkenen wist dat het doelwit een hospitaal was, aldus Votel. Het AZG-ziekenhuis stond wel degelijk op de ‘no strike’-lijst, maar ook hier liep de communicatie fout. Destijds luidde het nochtans dat het ziekenhuis geviseerd werd omdat er zich gewonde talibanstrijders zouden bevinden.

Verkeerd signaal

AZG heeft al gereageerd op het rapport en bestempelt de raid wel als een oorlogsmisdaad. “De briefing komt neer op een toegeving dat het ging om een slecht gecoördineerde militaire operatie, in een druk bevolkt stedelijk gebied, waarbij de Amerikaanse troepen het nalieten om de regels voor oorlog te volgen”, zegt Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “Als we het relaas van de VS erop naslaan, is het onbegrijpelijk dat de aanval niet werd afgeblazen.”

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de disciplinaire maatregelen die door het leger van de VS werden aangekondigd, niet in overeenstemming met een sterk verantwoordingsproces. De administratieve sancties zijn helemaal niet in verhouding tot de vernietiging van een beschermde medische structuur, de dood van 42 mensen, de verwonding van tientallen mensen en het volledige verlies van cruciale medische diensten voor honderdduizend mensen. Het gebrek aan een betekenisvolle verantwoording stuurt een verkeerd signaal naar de strijdende partijen, en werkt niet als afschrikking voor toekomstige inbreuken op het oorlogsrecht.

Het is terzelfder tijd ook duidelijk dat de slachtoffers en hun families geen juridische actie zullen kunnen ondernemen tegen het leger van de VS, in Afghanistan of in de VS, noch een compensatie zullen kunnen claimen voor het verlies van leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER