Fietsers storen zich aan druk verkeer en slechte ondergrond

Fietsers storen zich in Vlaanderen vooral aan druk verkeer, een slechte ondergrond en gevaarlijke kruisingen. Dat blijkt uit een bevraging door de Fietsersbond waaraan meer dan 4.000 fietsers participeerden. Uit een studie door de Fietsersbond van 14 fietsroutes blijkt inderdaad dat routes die grotendeels los lopen van het andere verkeer, met een ondergrond van asfalt en relatief weinig kruispunten, het beste scoren.

tmas

Grootste boosdoener voor de fietsers blijkt de nabijheid van gemotoriseerd verkeer, meer bepaald auto's, vrachtwagens en brommers die te talrijk, te dichtbij en te snel rijden langs fietsroutes of zich op het fietspad geparkeerd hebben. Fietsers zijn hierbij niet alleen bezorgd om hun veiligheid, maar ook om hun gezondheid wegens de blootstelling aan lawaai, fijn stof en gifgassen.

De tweede ergernis betreft de ondergrond. Putten, drempels en verkeerd materiaal verhinderen dat je soepel en comfortabel kan fietsen, verminderen de veiligheid en vergroten het risico op schade aan de fiets. Ook de overgangen moeten schokvrij zijn. Er zijn ook heel wat klachten over glas en vuil op het fietspad.

Op nummer drie staat de kritiek op de vele gevaarlijke kruisingen, vervelende barrières en lange wachttijden.

Belga, Archieffoto JG

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER