Turkse F-16's "slaags" met MiG-29 aan Syrische grens

De spanningen tussen de luchtmachten die bombardementen uitvoeren in Syrië en Irak lijken alsmaar toe te nemen. Turkije maakt melding van twee incidenten met wellicht Russische vliegtuigen. Moskou laat dan weer horen dat "vrijwilligers" de rangen van het leger van Assad zullen versterken.

Volgens Ankara zijn twee Turkse F-16's gisteren minutenlang lastig gevallen door een onbekende MiG-29 tijdens een patrouille langs de grens met Syrië. Vandaag hebben Turkse F-16's dan weer een Russisch gevechtsvliegtuig verjaagd langs de Syrische grens.

De Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu wil nog niet spreken van "een crisis tussen zijn land en Rusland over Syrië", maar zegt dat Turkse vliegtuigen de volgende keer harder zullen optreden als het luchtruim nog eens geschonden wordt. Turkije krijgt alleszins de steun van de Verenigde Staten en de NAVO voor de verdediging van zijn luchtruim. De NAVO noemt die schendingen "extreem gevaarlijk". Volgens de alliantie richtten de Russische aanvallen zich niet op IS,k maar vooral op Syrische rebellen en burgers.

Het is duidelijk dat de spanningen alsmaar oplopen in het grensgebied tussen NAVO-lidstaat Turkije en Syrië sinds Russische vliegtuigen daar enkele dagen geleden zijn met het bombarderen van Syrische rebellen.

Naast de Russen en Syrische vliegtuigen zijn daar ook toestellen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk actief, evenals Turkse en Arabische gevechtsvliegtuigen. Die laatste groep bombardeert vooral de terreurgroep IS die ook grote delen van Noord-Irak in handen heeft. Die grote concentratie van gevechtsvliegtuigen houdt grote risico's in als er weinig onderlinge communicatie is. 

Russische "vrijwilligers" voor leger van Assad?

"Het is waarschijnlijk dat Russische vrijwilligers binnenkort opduiken in de rangen van het Syrische leger als gevechtstroepen". Dat heeft de Russische admiraal Vladimir Komojedov, het hoofd van de Russische parlementscommissie voor Defensie en communist, gezegd in Moskou.

Komojedov sluit ook niet uit dat de Zwarte Zee-vloot delen van de Syrische kust zou blokkeren of indien artilleriebombardementen op stellingen van Syrische rebellen zouden uitvoeren. Dat zou dan de eerste keer zijn dat de Russische marine actief betrokken raakt bij een conflict in de Middellandse Zee.

Er circuleren in de media in Moskou overigens al langer berichten dat -net zoals eerder in Oekraïne- "vrijwilligers" zouden meevechten met het leger van de Syrische dictator Bashar al-Assad, een trouwe bondgenoot van Moskou.

AFP

"Rusland steunt een zinkend schip"

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter (foto) schaart zich intussen achter Turkije en waarschuwt Rusland en Syrië tegen nieuwe schendingen van het Turkse luchtruim.

Nog volgens Carter voert Moskou "een verliezende strategie" door het zinkende schip van het regime-Assad in Syrië te steunen en spelen de Russen op die manier in de kaart van de terreurgroep IS, die de VS als de belangrijkste dreiging in de regio beschouwen.

Wel is de VS bereid om communicatiekanalen met Moskou te openen om conflicten tussen vliegtuigen van de beide coalities boven Syrië te vermijden.

De Arabische bondgenoten van de VS -die ook luchtaanvallen uitvoeren in Syrië- stellen zich erg terughoudend op in hun commentaar op de Russische inmenging.

De radicale sjiitische en pro-Iraanse milities Badr en Ahl al-Haqq in Irak juichen die Russische inmenging dan weer toe en verwijt de VS dat ze te weinig doet tegen IS. De Badr-militie -de belangrijkste extreme sjiitische militie in Irak- zegt dat ze zelfs Russische grondtroepen op Iraakse grondgebied zal verwelkomen. Dat lijkt er op te wijzen dat de as Moskou-Teheran-Damascus nog altijd intact is.

AP2013

Meest gelezen