Direct naar artikelinhoud
Update

Rusland weigert deelname aan Songfestival via satellietverbinding: "Geen halfslachtige oplossing"

Julia Samoljova: zal ze toch kunnen optreden op het Eurovisie Songfestival?

Rusland ziet het niet zitten om haar kandidaat Julia Samoljova per satellietverbinding te laten optreden, zoals de organisatie van het Eurovisie Songfestival had voorgesteld. De door de EBU voorgestelde oplossing "druist tegen de geest van het festival zelf in", meldde de zender Pervyj Kanal (Kanaal Een) in een communiqué. 

Het leek einde verhaal voor Rusland dit jaar op het Eurovisie Songfestival. De Oekraïense veiligheidsdienst legde de Russische kandidaat Julia Samojlova gisteren een inreisverbod op van drie jaar wegens een optreden op de Krim in 2015, twee jaar nadat Rusland het Oekraïense schiereiland annexeerde. Daarop besloot Rusland zelf tot stevige tegenmaatregelen: als hun 27-jarige blonde zangeres in een rolstoel niet welkom zou zijn, zo zeiden de boze Russen, boycotten we het festival in Kiev helemaal.

De European Broadcasting Union (EBU), die het jaarlijkse liedjesfestijn organiseert, zei "diep teleurgesteld" te zijn over het Oekraïense besluit, maar de wetten van het land te respecteren. De Russische boycot viel eveneens verkeerd bij EBU-baas Jon Ola Sand, aangezien dit zou indruisen tegen de geest van verbroedering waar het songfestival voor staat en het evenement "vrij zou moeten blijven van politiek".

In een poging tot een oplossing te komen zou de Europese festivalorganisatie volgens de BBC nu hebben voorgesteld om Julia Samojlova haar nummer Flame is Burning per satellietverbinding te laten zingen. De blonde zangeres zou dus niet aanwezig zijn op het podium in Kiev, maar haar ballad vanuit een Russische studio vertolken. 

Dat voorstel ziet Rusland echter niet zitten. Moskou wil geen halfslachtige oplossing. De door de EBU voorgestelde oplossing "druist tegen de geest van het festival zelf in", aldus de zender Pervyj Kanal (Kanaal Een).

Eerste keer

Het zou overigens voor het eerst in de ruim zestigjarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zijn dat een kandidaat via een videoverbinding meedoet aan het liedjesfestijn.

Samojlova is ingeloot in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival - met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE. Mocht ze die doorkomen en de finale op 13 mei halen, zou ze opnieuw via een videoverbinding moeten optreden. Rusland verwacht overigens dat Oekraïne de beslissing om de zangeres niet toe laten, heroverweegt, zei een woordvoerder van het Kremlin donderdag.