Direct naar artikelinhoud

Minister Bussemaker wijzigt voorstel leenstelsel niet

Minister Jet Bussemaker heeft haar plannen voor het nieuwe leenstelsel voor studenten vandaag vrijwel ongewijzigd naar de Tweede Kamer gestuurd. Eind mei presenteerde ze haar voorstel al nadat er een politiek akkoord over was bereikt tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks.

Minister Bussemaker in gesprek met jongeren over hoe ze hun kans op werk kunnen vergroten.

Aanvankelijk zou ze het wetsvoorstel begin september naar de Tweede Kamer sturen, zodat de parlementaire behandeling ervan kan beginnen. Doordat een advies van de Raad van State op zich liet wachten, duurde het enkele weken langer. De minister gaat ervan uit dat de herziening van de studiefinanciering volgens planning op 1 september 2015 kan ingaan.

Het nieuwe stelsel houdt in dat de basisbeurs verdwijnt voor studenten in het hoger onderwijs. Zij moeten deze beurs volledig gaan lenen en mogen die na hun studie terugbetalen in 35 jaar tijd in plaats van de huidige 15 jaar. De aanvullende beurs voor het hoger onderwijs, die afhankelijk is van het inkomen van de ouders, gaat omhoog. De basisbeurs voor mbo-studenten blijft wel overeind en bovendien krijgen zij ook onder de 18 jaar voortaan een ov-kaart waarmee ze gratis kunnen reizen.

Door de hervorming wordt jaarlijks een bedrag bespaard oplopend tot 1 miljard euro. Dat geld wordt teruggestopt in het onderwijs zelf, zodat de kwaliteit verbeterd kan worden.