Direct naar artikelinhoud

Jonge moslims nemen afstand van IS: #Notinmyname

Verschillende Britse moslims plaatsten de afgelopen dagen beelden op Instagram, Twitter, YouTube en Facebook waarin zij afstand nemen van de beweging Islamitische Staat (IS). De campagne werd gestart door de Active Change Foundation uit Londen, die moslims opriep 'de wereld te laten weten dat IS de echte vijand van de Islam is.'

Screenshot van een op YouTube geplaatste video waarin verschillende moslims afstand nemen van IS.Beeld @YouTube

Ook in andere landen hebben moslims publiekelijk afstand genomen van de terreurbeweging. Afgelopen vrijdag demonstreerden duizend moslims in Berlijn tegen IS. In Nederland plaatste het Platform INS vanochtend een advertentie in de Volkskrant om de wreedheden van IS te veroordelen.

Nederland
In Nederland neemt de druk op moslims toe om partij te kiezen tegen het geweld van IS. Twee weken geleden riep burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam moslims op om vaker stelling te nemen tegen radicalisering, waarna Geert Wilders vorige week met het voorstel kwam om moslims een verklaring te laten tekenen waarin zij de gewelddadige vorm van de Islam afzweren.  

Niet iedereen vindt dat je van moslims mag eisen dat ze afstand nemen van IS. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei gisteren dat hij dit 'niet goed' vindt, omdat 'we hen daarmee in een hokje plaatsen en hen over één kam scheren met extreme anderen'. De burgemeester deed deze uitspraken tijdens de 25ste Abel Herzberglezing, een initiatief van Trouw en debatcentrum De Rode Hoed.

Twitter bericht wordt geladen...