© Sven Dillen

Kans op Limburgse hittegolf stijgt

Hoewel de temperaturen vandaag een bescheiden stapje hebben teruggezet, zijn de kansen op een Limburgse hittegolf op lange termijn gevoelig gestegen. “Woensdag blijft het kwik nog op 23 à 24 graden steken, maar vanaf donderdag zijn we vertrokken voor een lange, warme periode”, voorspelt HBvL-weerman Michel Nulens. Voor een hittegolf moet het kwik vijf dagen op rij boven de 25 graden uitkomen, waarvan drie dagen boven de dertig. “Die eerste voorwaarde lijken we makkelijk te halen. Van donderdag tot en met maandag beloven alle weermodellen maxima boven de 25 graden.”

rust

Of we ook drie keer de tropische grens van 30 graden halen, is nog even afwachten. “In vergelijking met gisteren zijn de kansen op een hittegolf toegenomen”, weet Nulens. “De meest recente weermodellen geven op zondag en maandag maxima rond de 30 graden. Ook zaterdag liggen tropische temperaturen binnen handbereik, maar zeker is dat nog niet. Sowieso is de kans op een hittegolf het grootst in het noorden van de provincie, waar het kwik boven de Kempische zandgrond altijd net dat tikkeltje hoger uitkomt.”

Hittegolf of niet, droog blijft het sowieso tot en met zaterdag. Ook de dagen daarna staat niet meteen neerslag van betekenis gepland. “Perfect barbecueweer dus. Keerzijde van de medaille is dat de natuur kreunt onder de droogte.” Zo kondigde het Agentschap Natuur en Bos vorig weekend al alarmfase geel af voor de Limburgse bossen. “Gelet op de hoge temperaturen en het gebrek aan regen volgt vermoedelijk heel snel brandfase oranje, wat duidt op hoog gevaar”, aldus Nulens, die er verder op wijst dat ook de uv-index piekt. “Mensen met een gevoelig huidtype verbranden nu binnen het halfuur. Goed smeren is dus de boodschap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer