Ondanks terreurdreiging: Gent geeft toelating voor rechtse én linkse betogingen

Rechtse en linkse studenten verzamelen op 12 maart voor een avond protesteren. Mét toelating, terreurdreiging of niet.

bst

Uit rechtse hoek komt de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) op straat. ‘Wij willen ons distantiëren van het bloedvergieten van de NAVO. Sinds België er lid van werd, is het nog nooit in zoveel oorlogen verwikkeld geraakt’, klinkt het. De betoging vertrekt om 20 uur aan de Zuid.

De Actief Linkse Studenten (ALS) en Blockbuster blazen uit protest tegen de rechtse betoging dezelfde avond ook verzamelen. Een uurtje eerder verzamelen zij, om 19 uur aan de Ledeganck. ‘Ze (rechts) willen één avond de straat overnemen. We moeten tonen hoe geïsoleerd ze zijn.’

De Gentse politie gaf toelating voor beide betogingen. In Antwerpen werd onlangs een extreem-rechtse betoging verboden wegens het verhoogde terreuralarm. Een betoging tussen links en rechts liep in 2009 se- rieus uit de hand in Gent, toen er vierhonderd mensen werden opgepakt. Sindsdien waren er zo goed als geen incidenten meer.

Ook de islamofobe beweging Pegida Vlaanderen wil in Gent betogen. Ze kondigt op Facebook op 13 april een actie in het centrum aan. Er is nog geen officiële aanvraag ingediend en de locatie is nog niet bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen