Archeologen leggen stukje Romeins Tongeren bloot

© *

De werf van de ondergrondse parking aan de Vermeulenstraat in hartje Tongeren heeft een nieuw stukje Romeins Tongeren prijsgegeven. Archeologen vonden er - weggemoffeld in een oude waterput - een viergodensteen. ‘Het gaat om een kalksteen uit Noord-Frankrijk, waar vier goden op staan afgebeeld’, zegt archeologe Natasja De Winter.

Timmie VAN DIEPEN en Dirk ROEFFLAER

Laagje voor laagje schraapten archeologen van projectbureau Aron bvba de afgelopen maanden de 2.800 vierkante meter aan de Vermeulenstraat af. Net na de start van de opgravingen in mei vorig jaar, vonden de archeologen al resten van de 4de-eeuwse stadsomwalling van Tongeren. Daarna kwamen er ook Romeinse haarspelden en allerlei munten aan het licht, en als kers op de taart werd er diep in de ondergrond een viergodensteen gevonden. ‘Niet de eerste in de buurt (ook op de Tempelsite in Tongeren, in Berg en in Heers werden al viergodenstenen gevonden, nvdr.), maar wel een heel gaaf exemplaar’, zegt archeologe Natasja De Winter.

Klik hier en lees hoe de viergodensteen op de bodem van een waterput is beland in Het Nieuwsblad Limburg van donderdag 05 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen