© Photo News

Commissie wil ex-jihadi's inzetten in deradicaliseringsbeleid

Na de reeks hoorzittingen in het parlement krijgt het Vlaams deradicaliseringsbeleid stilaan vorm. Commissievoorzitster Nadia Sminate (N-VA) heeft haar conclusies al klaar. "Verwacht geen mirakeloplossing, want die bestaat niet. Maar als we uit onze eigen gemeenten en uit het buitenland de beste ervaringen plukken, komen we al een heel eind ver."

Hannes Cattebeke

Drie jaar geleden vertrokken de eerste Vlaamse moslimjongeren richting de Syrische oorlog. De radicalisering van bepaalde groepjes was al veel eerder aan de gang. Maar het was wachten op de aanslag op het Joods Museum vorig jaar en op de redactie van Charlie Hebdo begin dit jaar vooraleer de Vlaamse overheid iets ondernam.

"Blijkbaar was er een zekere hoogdringendheid nodig", erkent Nadia Sminate (N-VA), voorzitster van de Commissie Deradicalisering in het Vlaams Parlement. "Nu hebben we in twee maanden een heel goed zicht gekregen op de problematiek."

Na de theorielessen van de experten werken de commissieleden aan een concreet plan dat ze zullen voorleggen aan de Vlaamse regering. Sminate heeft haar lijstje met maatregelen al klaar. "Ik ben ­ervan overtuigd dat we volgende week zowel de meerderheid als de oppositie achter één resolutie kunnen krijgen. Het is niet de bedoeling hier politieke spelletjes over te spelen."

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER